logo transparend vojvodina uzivo

Tematski letnji kampovi značajni za mlade iz dijaspore

SREMSKA MITROVICA – Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević sa saradnicima posetio je Sremsku Mitrovicu, gde je gradonačelnici Svetlani Milovanović predstavio program Vlade Srbije usmeren na organizaciju tematskih letnjih kampova za decu iz dijaspore.
Foto: Grad Sremska Mitrovica

Кako je tim povodom rekao ministar Milićević, jedan od strateških ciljeva naše države, koji je postavio predsednik Republike Aleksandar Vučić, jeste očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda koji živi van granica Srbije. Integracija u državama u kojima žive nikako ne sme biti na štetu srpskog jezika, kulture i vere, a za to moramo svi zajedno da radimo – i naša udruženja koja deluju van Srbije i sve državne institucije, a ne samo jedno ministarstvo, ali i lokalne samouprave širom naše zemlje.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Gradonačelnica Sremske Mitrovice zahvalila je ministru što je podržao ideju da se i ovog leta organizuje kamp za mlade iz dijaspore upravo u Sremskoj Mitrovici. Milovanović je istakla je da je prethodne godine 125 mališana iz 11 država učestvovalo u Eko kampu „Zasavica“ gde su pored predavanja i nastave u prirodi usavršili znanje srpskog jezika, ali i obišli kulturno-istorijske spomenike u Sremu, kao i manastire na Fruškoj gori.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Tokom 2023. godine u letnjim kampovima za mlade, koji su organizovani na 22 lokacije širom Srbije, boravilo je više od 5.000 mališana iz dijaspore. Ideja je bila da se radi na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz rasejanja, kako bi bili podstaknuti na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Srbije.
I ove godine biće organizovani kampovi u saradnji sa lokalnim samoupravama, sa ciljem da oni postanu tradicionalni.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.