Školski orkestri Mramorka i Deliblata ponovo najbolji u Srbiji

KOVIN – Orkestri Osnovnih škola „Paja Marganović“ iz Deliblata i „Sava Maksimović“ iz Mramorka vredno su radili i pripremali se, zajedno sa svojom mentorkom i dirigentom, nastavnicom Violetom Pomar, za festivale na kojima redovno postižu vrhunske rezultate.

Prema rečima prof. Violete Pomar, ovog maja, nakon tragičnih događaja u školi u Beogradu i potom u selima kod Mladenovca, nije bilo nimalo lako otići na takmičenja.

„U Bačku Topolu smo svi pošli sa velikim teretom i deca i ja, kao i njihovi roditelji. U jednom momentu sam čak donela odluku da zbog bezbednosti ove godine odustanemo od svih takmičenja. Veliku podršku pružili su roditelji koji su dali svoju saglasnost za odlazak dece na Festival, smatarjući da bi za sve to bio veliki emotivni gubitak“, rekla je prof. Pomar.

Na 61. Muzičkom festivalu dece Vojvodine, održanom 14. maja, školski orkestri osvojili su zlatno odličje, orkestar OŠ „Sava Maksimović“ sa 95 bodova, a orkestar OŠ „Paja Marganović“ sa 98 bodova. Ovaj uspeh značio je plasman na 23. Republičko takmičenje horova i orkestara osnovnih škola koje je održano 28. maja u Sremskim Karlovcima, u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji.

 

Foto: Opština Kovin

 

Profesorka Violeta Pomar o tom nastupu priča sa puno emocija.

„Ni ovo takmičenje nije moglo da prođe bez prepreka. Naime, orkestar OŠ „Paja Marganović“ bio je spreman da na Republičkom takmičenju nastupi bez svog jedinog soliste na harmonici, učenika 7. razreda Marka Radosavljevića, jer je istog dana, zbog preklapanja datuma, morao da bude u Beogradu na Republičkom takmičenju iz biologije. Ono što drugari nisu očekivali je to da će se 5 minuta pre nastupa iznenada pojaviti njihov drug kog su roditelji hitro nakon takmičenja dovezli u Karlovce. Zamislite to gromoglasno oduševljenje koje se začulo u učionici Gimnazije kada se on pojavio na vratima. Ubrzo zatim, u svečanoj sali škole, odjeknuli su zvuci naših orkestara u punom sastavu, koji su zadivili ne samo članove žirija već i publiku koja je nakon proglašenja rezultata od sveg srca čestitala na vrhunskoj interpretaciji složenih umetničkih dela“, rekla je prof. Pomar.

 

Foto: Opština Kovin

Žiri je posebno pohvalio muzičke aranžmane i dirigovanje prilagođene dečjem orkestru, pa tako ni visoka ocena nije mogla da izostane.

Orkestar OŠ „Paja Marganović je osvojio prvu nagradu sa 99,66 bodova, a orkestar OŠ „Sava Maksimović“ takođe prvu nagradu sa maksimalnih 100 bodova, nakon čega je orkestar iz Mramorka proglašen za laureata ovogodišnjeg Republičkog takmičenja u kategoriji malih škola.

Naravno da je ovde reč o izvanrednom uspehu đaka obe škole, ali ono što gromko odzvanja kroz priču njihove profesorke je sledeće, a tiče se najdragocenijeg što se izrodilo kroz druženje u ovim školskim sekcijama.

„Utisci se još uvek nisu slegli, još se tome raduje i o tome konstantno priča i piše na društvenim mrežama. Sa uzdahom i suzama govore osmaci obe škole kako oni više neće biti deo anasambla. Ali, jedno sigurno imaju, predivne uspomene, zajednička putovanja, uspeh i druženja, obilje emocija, šetnju po Karlovcima… Verujte, ovo više nisu dva orkestra, ovo je jedna duša, jedna grupa, čije će međusobno druženje trajati veoma dugo. Ako me pitate šta je najveći uspeh, to nisu nagrade, to su dečiji osmesi, dečje nesebično zalaganje za jedan zajednički cilj, njihov doživljaj da su svi uspešni i jednaki jer ovde nema pojedinaca, od dece koja su na IOP-u do vrsnih odlikaša. Ovo su moji musketari: svi za jednog, jedan za sve!“, ističe prof. Pomar.

Prof. Violeta Pomar u svoje lično ime i u ime svojih „musketara“ ovim putem zahvaljuje se beskrajno na podršci: roditeljima, kolektivima obe škole, Centru za kulturu Kovin, svim ljudima dobre volje koji su nesebično učestvovali u akciji prikupljanja novca za nagrađivanje orkestara, kao i Mesnoj zajednici Deliblato koja je finansirala nabavku garderobe za nastup.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.