logo transparend vojvodina uzivo

Monografija „Banatska vojna krajina (1764–1800)“ 2. juna u Biblioteci u Kovinu

KOVIN – U Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu u petak, 2. juna u 19 časova biće predstavljena knjiga koja se bavi istorijom Banata, događajima koji su prethodili formiranju Banatske vojne krajine, ali i Kovinom kao sedištem kompanije i važnom graničarskom mestu.

Autorka monografije „Banatska vojna krajina (1764–1800)“ je dr Jelena Ilić Mandić.

O knjizi

Tema je Banatska vojna krajina, koja je na prostoru od Zemuna, duž Dunava do Oršave, postojala od 1764. do 1872. godine. Ova knjiga se bavi prvim decenijama njenog postojanja, a pre svega događajima u njenom formiranju. Obuhvatala je prostor južnog Banata – kako današnjeg srpskog, tako i rumunskog – uključujući mesta omeđena Donjim Tamišom (od Idvora i Tomaševca, do Pančeva), potom Dunavom od Pančeva do Oršave (uključujući Belu Crkvu), a na krajnjem istoku od Dunava uz njegovu pritoku Černu i Gornji Tamiš (uključujući mesta Mehadiju i Karansebeš). Banatska vojna krajina je činila jednu petinu teritorije i populacije u celokupnom sistemu Vojne krajine, koja se protezala od Jadrana do Karpata. Krajem 18. veka u Banatskoj vojnoj granici je živelo više od 100.000 stanovnika. U tom broju, naravno, učestvovale su različite etničke grupe, pored Srba i Rumuna, takođe i Nemci i neki drugi narodi. Poglavlja kojima se knjiga bavi su posvećena vojno-teritorijalnoj upravi, demografskim prilikama, uređenju prostora i poljoprivredi, kao i nekim društvenim temama i poreskom uređenju. Knjiga sadrži mnoštvo tabela, grafikona, karata i ilustracija.

Kurioziteta radi, treba reći da je Kovin bio sedište kompanije i važno graničarsko mesto. U organizacionom pogledu pripadao je Nemačko-banatskoj regimenti. Pominje se na više mesta u knjizi, kasnije možemo objasniti u kom kontekstu.

O autorki

Dr Jelena Ilić Mandić rođena je 1981. u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Odeljenju za istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2005. godine, gde je potom i magistrirala (2008) i doktorirala (2014). Doktorsku disertaciju pod naslovom ,,Banatska vojna krajina u drugoj polovini XVIII veka“ pretočila je u knjigu pod istim naslovom 2020. godine. U Istorijskom institutu u Beogradu zaposlena je od 2007. Oblast istraživanja je srpska istorija u Habzburškoj monarhiji u rano moderno doba, a posebno, demografska, društvena i privredna istorija na teritoriji Vojne krajine. Istraživala je u arhivima u zemlji i inostranstvu. Autor je jedne monografije i više originalnih naučnih radova objavljenih u stručnim časopisima i tematskim zbornicima, nekoliko prevoda, kao i nekoliko desetina enciklopedijskih jedinica. Dobitnik je Nagrade Matice srpske „Ilarion Ruvarac“ za najbolju knjigu iz oblasti istoriografije u 2020. godini, za monografiju Banatska vojna krajina (1764–1800) u izdanju Istorijskog instituta Beograd.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.