Sinoć ste otvorili flašu, ali vino niste popili? Ovako ćete mu sačuvati ukus i svežinu

Kristofer Hoel je somelijer i osnivač kluba “Harper’s & Lucky”, a prema njegovim rečima, najgora stvar koju možete da uradite jeste da otvorite flašu vina, jer želite da popijete čašu – dve i da je onda ostavite otvorenu.

Ovo se često dešava i na proslavama, a ukoliko ste sinoć imali goste, ili sami uživali kod kuće, pa otvorili flašu vina, bilo bi dobro da saznate i kako da, makar nekoliko dana, vinu sačuvate svežinu.

Kada flašu otvorimo, vino propada, a Hoel je otkrio nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da vino zadrži svežinu i ukus.

– Vino se kvari zbog kiseonika koji s njim dolazi u kontakt kad otvorimo flašu – kaže Hoel i objašnjava da je kiseonik presudan u procesu fermentacije. On može da pojača ukuse i arome kad se vino jednom otvori, ali prevelika izloženost kiseoniku vino može da pretvori u sirće.

Otvoreno vino uvek ponovo zatvorite

Ako znate da flašu nećete dovršiti, držite je zatvorenom. Prema Hoelu, bocu bi trebalo da zatvorite nakon sipanja svake čaše jer će se tako ograničiti količina kiseonika koji dolazi u kontakt s vinom.

Bocu držite uspravno, nikako položeno

Trebalo bi da izbegavate položeno skladištenje vina, jer kada bocu jednom otvorite, uspravni položaj pomaže da se proces oksidacije uspori. Pokušajte da pri ruci uvek imate i nekoliko manjih boca vina (od 375 ml). To savetuje za one prilike kad ne možete da popijete više od pola flaše jer, čak i ako manja flaša nije napunjena do vrha, u njoj će ostati manje mesta za vazduh nego ako tri decilitra vina ostavite u boci od litre.

Otvoreno vino čuvajte na hladnom i tamnom mestu

Hoel napominje da kiseonik nije jedini faktor koji uništava vino. On kaže da su i svetlost i temperatura bitni, a njegov savet je da otvorenu flašu vina držite podalje od dnevne svetlosti i da je čuvate ispod sobne temperature.

– Frižider je najbolje mesto za čuvanje otvorenog vina, jer hladnoća usporava proces oksidacije, budući da se na nižim temperaturama molekuli sporo kreću – objasnio je. To važi i za crno i za belo vino, ali samo za otvorene boce – dugotrajno se ne preporučuje da se vino čuva u frižideru.

Konzervator ili vakuumska pumpa 

Prema rečima ovog somelijera, većini ljudi je, ukoliko vino koriste za lične potrebe, dovoljno da nabave vakuumsku pumu za vino koja nije skupa, a funkcioniše tako što ukloni višak kiseonika iz otvorene boce.

Kako da znate da li se vino koje ste otvorili pokvarilo?

Ukoliko ste ikada ostavili čašu vina napolju, tokom noći, onda znate kakav slatkast i pomalo kiseo miris ono sutradan dobije – to je vino koje više nije dobro. Međutim, ukoliko je vino pravilno uskladišteno, znakovi mogu da budu dosta suptilniji.

Hoel kaže da će ono, kada odstoji, brzo početi da menja boju i ukus, a da će se, zbog kiseonika, arome pojačati. Crna vina će početi da tamne do smeđih i ciglastih tonova, a bela će postajati sve žuća. Takođe, kod crnih vina sveže note će zameniti “orašaste”, dok će bela razviti kiselkast ukus.

– Čak i ako preduzmete sve gore navedene korake, vino u otvorenoj flaši može da bude dobro maksimalno tri do pet dana; nakon toga ga naravno možete iskoristiti u kuhinji, kod spremanja raznih variva, umaka ili marinada – rekao je somelijer.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.