logo transparend vojvodina uzivo

SimfoniFest Novi Sad za vikend na SPENS-u: Prva čarolija klasične muzike za decu stiže u naš grad

NOVI SAD – Samo nas dva dana deli do početka prvog festivala klasične muzike za decu „SimfoniFest Novi Sad“. U velikoj dvorani SPENS-a, 1. i 2. juna, najmlađe Novosađane i njihove goste očekuje dva nezaboravna dana kada će slušati „Karneval životinja“ Kamija Sen Sansa i „Divlju simfoniju“ Dana Brauna. Koncerti počinju u 17 sati.

Jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike za decu „Karneval životinja“, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, kao i čarobna „Wild symphony“ Dena Brauna, autora Da Vinčijevog koda, biće izvedeni u okviru prvog festivala klasične muzike za decu „SimfoniFest Novi Sad“. „Karneval životinja“ izvešće Zrenjaninska filharmonija, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, dok će „Wild symphony“, premijerno u našoj zemlji, izvesti Srpski simfonijski orkestar kojim će dirigovati Miran Vaupotić.

Pod sloganom „Dva dana čarobne simfonije“, SimfoniFest Novi Sad biće održan 1. i 2. juna u velikoj dvorani Spensa i zasigurno će svako dete povesti na nezaboravno muzičko putovanje.

Jedna od naših najpoznatijih operskih pevačica, ujedno inicijatorka projekta „SimfonifFest Novi Sad“ Marija Jelić kaže da je cilj stvaranje jedinstvenog iskustva koje će probuditi maštu, očarati i inspirisati najmlađe da se okrenu ka umetnosti, dok istovremeno promovišemo obrazovanje.

„U današnjem svetu, gde je sve prisutnije odsustvo empatije, smatram da je važno da se povežemo i ujedinimo kako bismo bar pokušali da stvorimo bolji svet za buduće generacije. SimfoniFest Novi Sad je prilika kada se svi možemo okupiti oko jedne zajedničke strasti – ljubavi prema umetnosti i muzici. Kroz ovaj festival želimo da podstaknemo razvoj empatije, kreativnosti i kritičkog razmišljanja kod dece, čineći ih boljim građanima našeg sveta“, rekla je Marija i dodala:

„Klasična muzika ima moć da nas poveže na nivou koji se rečima ne može izraziti. Ona nas inspiriše, smiruje i podstiče na razmišljanje. Kroz SimfoniFest, želimo da ovu moć prenesemo na naše najmlađe sugrađane i otvorimo im vrata ka čarobnom svetu klasične muzike.“

„Karneval životinja“ je prvi put izveden na jednoj privatnoj zabavi, iako ga je autor Kami Sen-Sans prvobitno namenio svojim studentima. Kompozitor nije ni pretpostavljao da će delo steći toliku popularnost i smatrao je da ono odstupa od njegovog imidža ozbiljnog kompozitora. Zato je bio odlučan u svojoj želji da se kompozicija štampa tek nakon njegove smrti, što se i dogodilo, 1921. godine. Jedini izuzetak bio je čuveni stav Labud, koji je, u verziji za violončelo i klavir, štampan godinu dana nakon nastanka.

„Wild Symphony“, Braunovo prvo delo za orkestar, sadrži 21 muzički portret koji crpe inspiraciju iz životinjskog carstva. Od radosnog ritma „Jumping Kenguroo“ i misteriozne melodije „Wonderful Vhale“ ili harmonija „Brilliant Bat“, „Wild Symphony“ je zaista, baš kao što naslov sugeriše, veoma divlja simfonija.

Ali to nije sve! Uz muzički program, SimfoniFest će takođe uključiti predstave za decu i interaktivne radionice, pružajući mladima priliku da uživaju u kreativnim aktivnostima i edukativnim sadržajima, podstičući tako razvoj ljubavi prema umetnosti i muzici još od najranijih godina.

Karte su dostupne na svim Gigstix prodajnim mestima. SimfoniFest nije samo običan festival – on je kapija ka novom svetu klasične muzike za naše najmlađe sugrađane, poručuju organizatori.

Pridružite nam se na ovom putovanju da zajedno stvorimo svet u kojem će umetnost i kultura biti dostupne svima, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.