Separatizam pod plaštom brige za pravosuđe: „Zajedno“ i OSA bi da preuzmu tužilaštvo kako bi lakše otcepili Vojvodinu

SRBIJA – Dok srpsko rukovodstvo trpi neviđene pritiske poslednjih godina, razne marginalne grupe kao po komandi organizuju proteste kako bi dodatno otežali poziciju Srbije

Članovi stranke „Zajedno“ i Omladinske studentske akcije (OSA) organizovali su danas protest u Novom Sadu sa ciljem dalje destabilizacije političkog stanja u Srbiji.

Dok srpsko rukovodstvo trpi neviđene pritiske poslednjih godina, po već oprobanom receptu, razne marginalne grupe kao po komandi organizuju proteste kako bi dodatno otežali poziciju Srbije. To je bio slučaj i danas u Srpskoj Atini.

Pod izgovorom borbe za pravosuđe, separatističke grupe marširale su ulicama Novog Sada kako bi ponovo oživele ideju nezavisne Vojvodine, koja je bila aktuelna za vreme režima Demokratske stranke.

Srećom, separatizam na severu Srbije je sasečen pre desetak godina, tako da broj onih koji danas slede ideju Nenada Čanka nije veći od statističke greške. Ipak, to ne znači da su oni odustali od svojih planova što pokazuje i današnji skromno posećeni protest koji ima za cilj preuzimanje države i tužilaštva. Drugim rečima, dok se srpska vlast bori sa separatizmom na Kosovu i Metohiji, ligaši bi želeli da postanu novi Aljbin Kurti na severu Srbije.

Prave namere sakrivene

Kao i pre nekoliko meseci, kada je proteste organizovao Bora Novaković poznatiji kao Solunac, i danas su građani Novog Sada morali da trpe maltretiranje grupice od nekoliko desetina separatista koji, pod raznim izgovorima, kriju svoju pravu nameru – nametanje tužilaca koji njima odgovaraju.

Bio bi to samo prvi korak ka njihovom konačnom cilju koji sanjanju od kako se Čanak pojavio na političkoj sceni, a to je obračun sa svima koji su za jedinstvo Srbije i protiv odvajanja Vojvodine.

Smeta im RS, dok žele da cepaju Srbiju

Predvodnici protesta odavno su poznati srpskoj javnosti. Nebojša Zelenović, Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta iz „Zajedno“ već dugo iskazuju svoje antisrpske stavove. Treba se samo setiti njihovih izjava tokom poslednje predizborne kampanje kada su Zelenović i Ćuta na sav glas tvrdili da se u Srebrenici desio genocid i da su za to krivi Srbi i Srbija.

 

– Moramo da poštujemo odluku Tribunala – rekao je Ćuta, dok je Zelenović bio još jasniji:

– Srebrenica je genocid!

Njihova koleginica Biljana Stojković je pokazala koliko je dosledna kada je tražila centralizaciju Bosne i Hercegovine (na štetu Republike Srpske), dok u Srbiji podržava otcepljenje AP Vojvodine. Ona je svojevremeno za Republiku Srpsku rekla da je to „jedan nacionalistički entitet koji pravi problem životu celom Balkanu, ako ćemo pravo, konačno i životu nama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, onda bih vrlo navijala za to da se smanje ingerencije te jedne nacionalističke i agresivne“.

Skrnavili trobojku i napadali srpsku policiju

Pored stranke „Zajedno“ organizator današnjeg separatističkog pira u Novom Sadu je i OSA, organizacija koja često koristi fašističke metode u svom delovanju, a čiji je najistaknutiji član Brajan Brković, inače unuk crnogorskog separatiste i srbomrsca Jevrema Brkovića.

Brajan se ranije na društvenim mrežama hvalio skrnavljenjem srpske trobojke u Novom Sadu, a tokom kvazi-ekoloških protesta pozivao je na sukob sa policijom nakon čega je krenulo naguravanje i vređanje srpskih žandara i policajaca. Nešto kasnije, izrazio je podršku razbijanju prostorija Srpske napredne stranke.

Foto: Instagram printscreen

Brković je predvodio i proteste na kojima je traženo uklanjanje murala generala Ratka Mladića u Beogradu. On je tada držao i govor zajedno sa Radom Radovanovićem koji je tom prilikom izjavio da su Srbi “pored Srebrenice izvršili još četiri genocida”.

Kada se pogleda političko delovanje organizatora današnjeg protesta, svima je jasno šta su im prave namere – slabljenje Srbije i njeno eventualno cepanje. Srećom, većina građana Novog Sada to prepoznaje i vidi, o čemu najbolje govori mali broj okupljenih na današnjem skupu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.