logo transparend vojvodina uzivo

Sedam osobina koje mora da poseduje mudar čovek – da li prepoznajete sebe?

Mudrost je pojam koji je teško i nezahvalno precizno definisati. Konfučije je smatrao da je mudar čovek onaj koji podjednako mirno prima i pohvale i kritike. S druge strane, Heraklit je isticao da onaj ko zna mnogo stvari nije nužno mudar, dok je Leonardo da Vinči smatrao da je mudrost ćerka iskustva.

Mudrost, zapravo, ne dolazi nužno sa obrazovanjem i mnoštvom informacija koje usvajamo.

Koje osobine poseduje mudar čovek?

1. Neuspehe ne doživljava fatalistički, već uči iz svakog iskustva, pa i iz onog negativnog. Ljudi koji su stekli mudrost ne odustaju posle prve greške, već greške koriste da izvuku najbolju pouku iz tog iskustva.

2. Ne priča previše, već samo kada je siguran u svoje reči. On se ne hvali na sva zvona, niti ima potrebu da ispriča previše, već zna kada je vreme da zaćuti.

3. Ne otkriva svoje ciljeve i namere, već radi u tišini. Mudar čovek je svestan toga da previše hvalisanja može da izazove zavist i ljubomoru drugih, koji mogu da osujete njegove planove. Radi u tišini i nenametljivo.

4. Lukav je, ali na način koji ne šteti drugima. Odnosno, on zna pametno da iskoristi okolnosti i razmatra svoje poteze unapred, mereći pozitivne i negativne posledice svojih dela.

5. Trudi se da izvuče maksimum iz svojih mogućnosti. On neće zanemariti nijedan svoj potencijal, već će nastojati da izvuče iz sebe maksimum ne upoređujući se sa drugima već samo sa sobom.

6. Mudar čovek nema potrebu da nameće svoje mišljenje po svaku cenu i da omalovažava tuđe. Drži se svog stava, a spreman je i da ga menja ukoliko se okolnosti promene ili sazna nove stvari. On je svestan da ništa nije zacementirano i da je u prirodi čoveka da se stalno usavršava i uči.

7. On ne dozvoljava da ga prošlost definiše i sputa. Uči na ranijim greškama, ali je uvek okrenut ka budućnosti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.