Šećerna repa obećava odličnu zaradu poljoprivrednicima

BAČKO DOBRO POLJE – Tradicionalna manifestacija “Dan šećerne repe” održana je danas na poljima u Bačkom Dobrom Polju i tom prilikom predstavljena je najnovija tehnologija u zaštiti od korova, sa akcentom na mehaničkim merama zaštite uz minimalnu upotrebu herbicida, kao i novi koncepti zaštite u skladu sa budućim regulativama EU.

Predstavnici kompanije Sunoko, koja je dugogodišnji lider u proizvodnji šećera u Srbiji razmenili su iskustva sa poljoprivrednicima, i sa okupljenim partnerima i kooperantima razgovarali o aktuelnom stanju na tržištu šećera i šećerne repe, kao i o novim tehnologijama i digitalizaciji u poljoprivredi. Ove godine, u Srbiji je šećernom repom zasejano preko 42.000 hektara, a najveći deo površina je zasejan u trećoj dekadi marta meseca. Uprkos promenljivom vremenu, čestim kišama i otežanoj zaštiti od korova ove sezone, usevi imaju odličan sklop i u dobroj su kondiciji što je bitan preduslov za ostvarenje dobrih prinosa.

Foto: Tanjug/Ivan Milinkov

Direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić rekao je da se zahvaljujući ulaganjima u istraživanja i razvoj kompanije Sunoko, proizvodnja šećerne repe pokazala najstabilnijom ratarskom proizvodnjom u prethodna dva sušna leta. “Pored ove činjenice, povećanje cene šećerne repe i subvencija koje je država obezbedila doprinele su da se nivo proizvodnje šećerne repe u 2023. poveća za oko 30% u odnosu na prethodnu godinu.

Naš Istraživačko razvojni centar kontinuirano radi na prilagođavanju tehnologije proizvodnje izazovima koji su uslovljeni s jedne strane klimatskim promenama, a sa druge strane sa zahtevima zelene agende Evropske unije”, rekao je Košutić. Od osnivanja Istraživačko razvojnog centra 2021. godine, Sunoko kontinurano posvećuje pažnju istraživanjima u oblasti uzgoja šećerne repe i proizvodnje šećera, a sve sa ciljem obezbeđivanja dugoročne profitabilne proizvodnje.

Uprkos izazovima sa kojima se susretalo tržište repe proteklih godina, Sunoko je sa svoja tri proizvodna centra u Vrbasu, Pećincima i Kovačici najefikasniji proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi. Iz Sunoka ističu da na ovaj način pokazali da razmišljaju i deluju proaktivno, kako bi spremno dočekali budućnost. “Ovakvi skupovi koje organizuje kompanija jedan su od načina da najnovija saznanja i tehnologije u proizvodnji šećerne repe pronađu put do praktične primene”, poručili su iz kompanije Sunoko.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: