Savić: Prihvatili smo ponudu Vlade Srbije, nećemo blokirati puteve

BEOGRAD – Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su predstavnici poljoprivrednika koji su bili danas na razgovorima u Vladi Srbije, prihvatili ponudu i da neće više blokirati puteve.

Tri udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, dok se odgovor ostala četiri još čeka. Ranije danas sedam udruženja poljoprivrednika, koji su danima protestovali u više gradova, razgovarali su u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finasija Sinišom Mali

„Naše Udruženje i ostala koja su bila na sastanku u vladi prihvatila su ponudu. Čekamo realizaciju toga“, rekao je Savić za Tanjug.

Dodao je da neće više blokirati puteve.

Pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim trajali su danas više od pet sati u Vladi Srbije.

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika, kako je ranije saopšteno, bilo je povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka bude 78 dinara po litru plus PDV.

Takođe, poljoprivrednici su zahtevali da se na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture ne obračunavaju akcize i PDV.

Pored toga zahtevali su uvođenje prelevmana na mlečne proizvode i da se subvencije po kravi, koje trenutno iznose 30.000 dinara uvećaju za 10.000 dinara.

Među zahtevima su bile i subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.