Savet za obrazovanje Grada Zrenjanina jednoglasno podržao statusnu promenu HPTŠ “Uroš Predić”

ZRENJANIN – Na sednici Saveta za obrazovanje Grada Zrenjanina, održane 9. februara, razmatrana su dešavanja i oglašavanja vezana za Hemijsko-prehrambenu i tekstilnu školu „Uroš Predić” i tim povodom je zauzet jednoglasan stav članova Saveta i data je puna podrška inicijativi Gradskoj upravi I gradonačelniku grada Zrenjanina.

Konstatovano je da su analizom višegodišnjeg pada zainteresovanosti učenika za upis u  HPTŠ „Uroš Predić”, planovima i realizacijom upisa učenika u HPTŠ „Uroš Predić“, prostornim kapacitetima i predloženim merama kroz Elaborat o opravdanosti izmene Pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u delu koji se odnosi na grad Zrenjanin:

Saopštenje Saveta za obrazovanje vam prenosimo u celosti:

Analizirajući podatke o broju učenika koji na teritoriji Srednjobanatskog okruga završavaju osnovnu školu i koji u velikoj meri gravitiraju ka srednjim školama na teritoriji grada Zrenjanina uviđa se kontinuiran pad broja učenika stasalih za upis u srednje škole.

Negativan trend koji se uočava pre svega pogađa srednje stručne škole u kojima se prvenstveno moraju obezbediti uslovi za školovanje učenika na obrazovnim profilima koji su konkurentni na tržištu rada i potrebni privredi.

Savet za obrazovanje podržava inicijativu Gradske uprave i Gradonačelnika, kao i ustanova koje se bave obrazovanjem u želji da se stvore uslovi za školovanje srednjoškolaca koje će biti savremenije, efikasnije, prilagođenije vremenu u kojem živimo. Smanjenje troškova, ali i popunjavanje odeljenja u svim  školama po  pedagoškim standardima treba da bude prioritet te očekujemo da ukoliko se donese Odluka o  izmeni i dopuni Pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih  srednjih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, rukovodstva škola u koje se  postojeći obrazovni profili izmeste, učine sve _da se isti smerovi popularišu, predstave  budućim učenicima kao prilika za perspektivno zapošljavanje, a da za zaposlene koje preuzmu iz HPTŠ „Uroš Predić” stvore podsticajne uslove za dalje usavršavanje i neometan rad.

Članovi Saveta će zajedno sa odgovornim licima Grada u okviru svojih nadležnosti  učiniti sve da proces transformacije za učenike i zaposlene bude kvalitetan, sveobuhvatan, neometan i bez prekida kontin teta u nastavku obrazovanja i rada.

Ovu odluku su potpisali predsednik Saveta za obrazovanje Slaviša Vlačić, pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović, načelnica Školske uprave Snežana Oluški Vlačić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Jelena Dragić, dekan Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Milan Nikolić, v.d. direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija Miodrag Kovačević, predsednica Aktiva direktora srednjih škola Jelena Grbić, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Dragana Bogojević, upravnica Studentskog doma „Mihajlo Predić dr Miša“ Tanja Dulović, v.d. direktora Predškolske ustanove Zrenjanin Željko Cvijanović, direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine Janoš Puškaš i direktor Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ Siniša Vukić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.