Saradnjom institucija u rešavanju slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara

Bezbednost novinara
BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić razgovarao je danas sa predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara i članom radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara Veranom Matićem o značaju jačanja zajedničke saradnje u cilju efikasnijeg rešavanja slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara.

Na sastanku je ukazano na potrebu razvijanja mehanizma brzih odgovora u situacijama u kojima se novinari osećaju ugroženim, kao i rada na prevenciji i edukaciji novinara i predstavnika MUP-a u vezi sa pitanjima koja se odnose na bezbednost novinara.

Gašić je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara, kao i da reaguje na svaku pretnju i ugrožavanje bezbednosti.

Uvek smo spremni za saradnju i otvoreni za sva pitanja u vezi sa bezbednošću novinara. Veoma je važno da se osećaju sigurno i bezbedno dok obavljaju svakodnevne novinarske zadatke. Ministarstvo unutrašnjih poslova daće snažan doprinos u radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i policijski službenici će aktivno učestvovati u njenom radu, istakao je Gašić.

Matić je dosadašnju saradnju sa MUP-om, kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, ocenio veoma dobrom.

On je naveo da je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova u Stalnoj radnoj grupi dostupan novinarskim i medijskim udruženjima i njihovim kontakt tačkama za razmenu informacija o napadima na novinare.

Prema njegovim rečima, u prethodnih nekoliko dana primetan je porast nasilja nad novinarima i potrebna je adekvatna i harmonizovana reakcija nadležnih institucija i medijske zajednice u svakom pojedinačnom slučaju kako bi počinioci bili privedeni pravdi.

Svaki napad na novinara je napad na osnovne principe i vrednosti jednog demokratskog društva, rekao je on i dodao da je sa ministrom Gašićem razgovarao i o daljem radu Komisije za istraživanje ubistava novinara budući da su neki od njenih članova penzionisani.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: