logo transparend vojvodina uzivo

,

Samo jedna afera Bojana Pajtića koštala je Srbiju 70 miliona evra i 300 otpuštenih radnika

NOVI SAD – Afere i mahinacije bivšeg predsednika Demokartske stranke i predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića su brojne, počevši od skupštinske – Afere Bodrum, finansiranja tzv. visokih tehnologija u Vojvodini koje su građane koštale 350 miliona evra, Razvojne banke Vojvodine, … pa sve do uništenje nekada uspešnih firmi koje su zapošljavale stotine građana.

Jedna od uspešnih firmi , čiju propast je Bojan Pajtić mirno posmatrao je “Heroj Pinki” koju je Dušan Borovica privatizovao 2004 godine. Neverovatna je činjenica da je zbog ove afere doveden u pitanje i međunarodni plovni put na Dunavu, a država Srbija je 2012. godine morala da plaća milione evra kako bi obezbedila nesmetanu plovidbu ovom međunarodnom rekom.

Privatizovana firma „Heroj Pinki“ imala je tada, 2004. godine,  u svom posedu i tri ledolomca: „Petrovaradin“, „Vučevo“ i „Čakor“, koji su bili u funkciji. Ovi ledolomci, nakon privatizacije, ostavljeni su da trunu na obalama Dunava i kada je zbog jake zime, Dunav 2012. godine zaleđen, nije bilo mogućnosti da se led skloni.

Država Srbija je 2012. godine iznajmljivala mađarske ledolomce za 30.000 evra dnevno! Možda je najveći paradoks što su domaći ledolomci iz kompanije “Heroj Pinki” napravljeni 1968. godine u istom brodogradilištu kao i mađarski, koje smo tada iznajmljivali. Stručnjaci su mišljenja su domaći ledolomci mogli da “prežive” samo da su bili održavani. Blokada Dunava je tada 2012. godine onemogućila izvoz žitarica i napravila ogromnu štetu jer je ugroženo i snabdevanje gorivom.

Ali to nije sve, dve godine nakon što je Borovica privatizovao firmu, ona je propala i njenu imovinu kupio je “Dunav grupa agregati” koja je takođe u vlasništvu Dušana Borovice. Radnici firme „Dunav grupa agregati“ na nekoliko dana su blokirali Dunav, tražeći od vlasnika da im isplati zaostale plate.

– Pet godina nam nisu plaćeni doprinosi za zdravstveno i penziono, a 300 radnika plate ne dobija više od tri i po godine. Sva imovina je pod hipotekom radnika i banaka, pa sledi prinudna prodaja – rekao je  Novica Cvetković, predsednik sindikata firme „Dunav grupa agregati“ za novine “Kurir” 2017. godine.

Pokrajinska vlast predvođena Bojanom Pajtiće, pomogla je Dušanu Borovici još nekoliko puta do 2012. godine. Dodeljeno mu je 2,8 milijarde dinara kredita od Razvojne banke Vojvodine, za šta je Borovica i osuđen.

Zatim tu je kum Bojana Pajtića, Borislav Bora Novaković, koji je sa mesta direktora ZIG-a (Zavod za izgradnju grada) avansno iplatio 4 miliona evra Dušanu Borovici za radove na izgranji puteva (bulevara) u Novom Sadu koji nikada nisu izgrađeni, a novac koji je uplaćen nikada nije vraćen, za šta je Borovica takođe optuživan i osuđivan. Za ovu aferu je i kum Borislav Novaković optužen i osuđen.

Zatim tu su je afera sa zloupotrebom službenog položaja jer je oštećen budžet opštine Nova Crnja za 3,1 milion dinara, zbog koje je Borovica i uhapšen u novembru 2012. godine.

U vlasništvu Dušana Borovice su i kompanije „Borovica transport – Put”, „Hidrograđevinar”, „Napredak” i „Rumatrans”. Borovica, prema pisanju medija, poseduje i stambenu zgradu u centru Rume i helikopter.

On je 2000. godine u okviru konzorcijuma RAST, dobio prvu koncesiju za auto-put dodeljenu u Srbiji i to za izgradnju leve trake auto-puta Beograd – Novi Sad.

Hapšenje Dušana Borovice, vlasnika kompanije „Borovica” iz Rume, malo je koga iznenadilo u ovom gradu. Još od 2008. godine kruže priče o izgradnji puteva i ulica bez tendera, o mnogim nezakonitostima, ali Borovica je uglavnom gradio puteve i važio za velikog biznismena.

Postavlja se pitanje zašto su ljudi koji su vodili Srbiju te 2004. godine dozvolili da se privatizuje preduzeće koje je od strateškog značaja za zemlju. Sve afere Dušana Borovice, ne samo u Novom Sadu, već i u drugim gradovima Vojvodine, dešavaju se u vreme vlasti Bojana Pajtića i njegovog kuma Borislava Bore Novakovića. Neke od optužnica su zatvorene, ali se svakako čeka i sud javnosti, koja se, nažalost, tek sada upoznaje sa svim mahinacijama koje su se u Vojvodini ređale od 2000. do 2012. godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.