Samanta Pauer: Formiranje ZSO će pomoći normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

PRIŠTINA – Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer, posle sastanka sa prištinskom predsednicom Vjosom Osmani, rekla je da Beograd i Priština moraju da intenziviraju napore za normalizaciju odnosa, i dodala da bi formiranje Zajednice srpskih opština pomoglo u tom procesu.

“Na sastancima sa premijerom i predsednicom Osmani istakla sam snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država normalizaciji odnosa i ohrabrila Kosovo i Srbiju da intenziviraju napore da ubrzaju put ka ovoj normalizaciji, jer će svaki napredak u ovom pravcu biti za dobrobit građana obe zemlje. Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom će pomoći i normalizaciji odnosa, a samim tim, i ekonomskom razvoju“, rekla je Pauer na konferenciji za medije posle sastanka sa prištinskom predsednicom. Ona je rekla da su od 1999. godine do danas, SAD, na različite načine, investirale u Kosovo više od dve milijarde evra i da će nastaviti da pomažu u njegovom napretku ka evroatlatskim integracijama.

Osmani je ponovila da su SAD bile i ostaju najveći prijatelj Kosova, zahvalivši se na podršci, kako je rekla, pre i posle proglašenja takozvane nezavisnosti. Posle jučerašnjeg sastanka sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, američka zvaničnica je naglasila da bi proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine trebalo da se završi obostranim priznanjem, ali da je sada neophodno, kako je navela, fokusirati se na ispunjenje tačaka postignutih sporazuma, posebno na formiranje ZSO. Pre 24 godine Samanta Pauer je bila novinar i izveštavala je sa Kosova i Metohije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: