Salapura: Realizacija infastrukturnih projekata i podsticaji namenjeni poljoprivrednim proizvođačima prioriteti u Lukinom selu (VIDEO)

ZRENJANIN – Gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima posetio je Lukino Selo u okviru aktivnosti lokalne samouprave „Da nam sela budu bliža“.

 

Nakon sastanka sa rukovodstvom mesne zajednice, gradonačelnik je, u prostorijama Udruženja “Feher To”, uručio ugovore Grada Zrenjanina o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi za petoro meštana Lukinog Sela, ukupne vrednosti skoro milion dinara.

Prema poslednjem popisu stanovništva, Lukino Selo broji svega 318 stanovnika i kako je istakao gradonačelnik, jeste malobrojno, ali ne i malo i daje doprinos životu Grada Zrenjanina.

Ulaganja grada u ovo naselje, između ostalog, imaju za cilj i zaustavljanje odliva stanovništva, a u proteklom periodu realizovano je nekoliko većih i manjih investicija, asfaltiranje dela glavne ulice, tarupiranje i čišćenje kanalske mreže u delu sela, sanacija divlje deponije, uređenje parka i dečjeg igrališta.

U pripremi je sanacija saobraćajnice ka ribnjaku i Carskoj Bari, a projekat gasifikacije sela zavisi od dinamike JP “Srbijagas”.

„ Razgovarali smo i o gorućim problemima, ishodovanju građevinske dozvole za vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a iskoristili smo i priliku za dodelu čak pet ugovora za unapređenje organske proizvodnje i podsticaj malim poljoprivrednim gazdinstvima. Po treći put raspisali smo konkurs za oblast organske proizvodnje, koja je ovde zasnovana na površini od oko 4 hektara, a po prvi put imamo i novi konkurs, široku paletu podsticajnih mera za mala gazdinstva, na osnovu kog smo danas u Lukinom Selu dodelili tri ugovora. Mislim da će to biti značajan podstrek za osnaživanje stanovništva, da u ovom selu nastave da se bave tom vrstom proizvodnje – istakao je gradonačelnik, prilikom potpisivanja i uručivanja ugovora.

Na ovogodišnjem konkursu Grada Zrenjanina troje poljoprivrednih proizvođača iz Lukinog Sela dobilo je sredstva za sufinansiranje investicija u fizičku imovinu i nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije – Edit Bakoš, Nevena Tiri i Čila Bakoš, a dvoje za unapređenje organske proizvodnje – Viktorija Balanji Matijević i Šandor Balanji.

Šandor Balanji bavi se organskom proizvodnjom različitih vrsta povrća, koje uglavnom plasira na beogradsko tržište. Ističe i da kupci iz Zrenjanina dolaze na njegovu adresu. Podseća da je Lukino Selo poznato po povrtarskim kulturama, ali da se nedovoljno zna da postoji i organska proizvodnja.

„Moje gazdinstvo bavi se time petnaest godina i glavni moto nam je da danas ubrano sveže povrće već sutra bude na stolu potrošača. Proizvodnju organizujemo i u zaštićenom prostoru i na otvorenom, tako da ponudu povrća imamo tokom cele godine. Primera radi, prošlogodišnji rod crnog luka rasprodali smo već u septembru. Zato smo ove godine povećali površine pod tom kulturom, kako bi ga imali u ponudi bar do Nove godine. Potražnja je velika, ne samo za crni luk, već i za sve ostale kulture – ističe Balanji.

Podsticajna sredstva Grada Zrenjanina za Balanjija su veoma značajna, ne samo iz finansijskih razloga, već i zbog davanja podstreka i snage za nastavak proizvodnje, i za mlađe generacije u ovom selu.

„Zahvalio bih se Gradu Zrenjaninu i svima koji su učestvovali u realizaciji ovog konkursa,  a mi ćemo dobijena sredstva iskoristiti na najbolji način, kroz kratkoročne i dugoročne planove koje već imamo“ – kazao je Balanji.

Predsednik Saveta MZ Lukino Selo Ervin Bakoš kaže da je u kratkom vremenskom periodu realizovano mnogo toga u selu, možda i više nego u protekle tri decenije i izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi na razumevanju za potrebe i želje meštana.

Očekuje da se u narednom periodu realizuju i projekti o kojima se danas razgovaralo, pre svega da se sanira put do ribnjaka, kao i da se reguliše saobraćaj teretnih vozila kroz selo i okolinu, naročito preko mosta koji vodi ka Carskoj Bari, obzirom da ovim saobraćajnicama dnevno prolazi više od hiljadu vozila.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: