SAD su osudile Evropu na glad i hladnoću

Vašington je gurnuo EU da prekine veze sa Moskvom u pokušaju da postigne globalnu hegemoniju, rekao je ruski poslanik.

Sjedinjene Države osudile su EU na glad, hladnoću i izolaciju pritiskom na blok da prekine svoje veze sa Moskvom, izjavio je u petak predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

On je na Telegramu napisao da se Vašington „neće zaustaviti ni pred čim da se drži svoje moći nad svetom dok baca pod autobus dobrobit građana i privrede evropskih zemalja da bi postigao ovaj cilj“.

On je napomenuo da prirodni gas u SAD košta 333 dolara za 1.000 kubnih metara. „U isto vreme, Vašington ga prodaje Evropi po ceni koja je 7,3 puta viša, što ekonomiju EU čini nekonkurentnom“, napisao je on, dodajući da je godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla rekordnih 8,9%.

Volodin je rekao da je Evropu pogodio toplotni talas koji je izazvao ogromne probleme u sektoru poljoprivrede, kao i energetsku krizu zbog koje su cene porasle šest puta u jednoj godini.

Odluka EU da postupno prekine isporuke ruske energije i prekine ekonomske veze sa Moskvom „doneta je pod pritiskom Vašingtona“, tvrdi predsednik Državne dume.

„Američku politiku u Evropi sprovodi Engleska koja je napustila EU, kao i niz zemalja koje su suverene samo po imenu – Litvanija, Letonija, Estonija, Ukrajina – uz pridruživanje Poljske, Češke i Finske, ova grupa predstavljaja rusofobičnu koaliciju u nadi da će dobiti američku pomoć“, napisao je Volodin.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada EU muči energetska kriza zbog rasta globalnih cena. Ranije ovog meseca, blok je odobrio plan kojim bi njegove zemlje članice smanjile potrošnju gasa za 15% u pokušaju da se izbore sa krizom.

Još jedan faktor koji je pogoršao energetsku krizu bila je odluka EU da se odvoji od prirodnog gasa iz Rusije, pošto blok smatra da su ove isporuke nepouzdane. Međutim, predsednik Vladimir Putin je odbacio optužbe da bi Moskva mogla da prekine isporuke gasa EU, navodeći da je ruski energetski gigant Gasprom „spreman da pumpa koliko je potrebno“, ali da je blok „sam zatvorio sve“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: