Rusija imenovala glavnu žrtvu američke energetske „pobede“

Ambasador Anatolij Antonov američko blokiranje Severnog toka 2 naziva porazom Evrope, a ne Rusije.

Trenutni problemi Evrope sa snabdevanjem prirodnim gasom nastali su zbog pritiska SAD da blokiraju gasovod Severni tok 2, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov u televizijskom intervjuu u sredu. Ovim potezom, rekao je on, SAD su odnele pobedu ne toliko nad Rusijom, koliko nad evropskom industrijom, koja sada mora da se oslanja na daleko skuplje američke „molekule slobode“.

„Bez obzira koliko Vašington pokušava da Rusiju predstavi kao nepouzdanog dobavljača, to nije tačno“, rekao je Antonov za Rusiju 24 u intervjuu koji je emitovan u sredu uveče. „Problemi naših kupaca počeli su isključivo kao rezultat sankcija i ograničenja koje su nametnule ili inspirisale SAD“, dodao je ambasador. „Spremni smo da prodamo svima kojima su potrebni jeftini i kvalitetni resursi.

On je naveo primer Severnog toka 2, gasovoda ispod Baltičkog mora koji je trebalo da doprema prirodni gas iz Rusije u Nemačku. Završen je prošle godine, ali je Berlin obustavio svoju sertifikaciju u februaru – pre eskalacije neprijateljstava u Ukrajini – i odbio da ga učini operativnim uprkos apelima nemačke industrije i lokalnih zvaničnika da to učine.

Gasovod je bio spreman za puštanje i mogao je da reši skoro sve probleme sa snabdevanjem koji su nastali sa (Severnim tokom 1) zbog konfuzije sa sankcijama“, rekao je Antonov. „Jedino što nedostaje je politička volja, države EU samo treba da pritisnu dugme i gasovod će proraditi. Ali u prestonicama EU su popustili pred upornim pritiskom Bele kuće. Kao rezultat toga, opklada je napravljena na skupi LNG.

SAD izvoze tečni prirodni gas u količinama koje nisu ni približno dovoljne za evropsko tržište. Antonov je još 2019. godine oštro pomenuo američko ministarstvo energetike nazvavši to „molekulima slobode“.

„Severni tok 2“ je bio pobeda Vašingtona, koji je „zadao ogroman udarac ne toliko Rusiji, koliko evropskoj konkurentnosti“, rekao je Antonov.

Osvrćući se na izveštaje da SAD i njeni saveznici pokušavaju da nametnu ograničenje cena na izvoz ruske nafte i gasa, Antonov je predvideo da će se takvi pokušaji obiti o glavu, jer će doći do prestrojavanja tržišta roba „ne u korist zapadnih zemalja“.

„Pokušaji SAD da podele energetska tržišta na „dobra“ i „loša“ dovode do destabilizacije, rasta cena goriva i inflacije“, rekao je Antonov.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.