Ružić primio osnovce, pobednike evropskog takmičenja u Zadru

BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić primio je danas osnovce iz Omoljice, pobednike evropskog takmičenja u poznavanju saobraćajnih propisa, koje je od 24. do 27. septembra održano u Zadru.

“Meni je velika čast da su evropski prvaci, koji imaju nepunih 12 godina, danas sa nama. Ovo je velika i značajna zlatna medalja za našu zemlju, pre svega zahvaljujući nastavnom kadru, koji su ovu decu učili i siguran sam da će ih izvesti na pravi put”, rekao je Ružić nakon sastanka sa predstavnicima Auto-moto saveza Srbije (AMS S), kojima je zahvalio na saradnji.

U konkurenciji 19 država, naša zemlja je odnela pobedu na 35. takmičenju održanom u hrvatskom Zadru, a Ružić je naveo da je osvojeno prvo mesto velika potvrda onoga što, kaže, naš obrazovni sistem može da iznedri.

“Mislim da smo pokazali da pored regionalne saradnje i kompetitivnosti, volimo da pobeđujemo, to je za nas prirodno, a bez nastavnog kadra koji je požrtvovan, to ne bi bilo moguće”, istakao je Ružić u Vladi Srbije, gde je organizovan prijem.

Generalni sekretar AMS S Milan Nikolić čestitao je mališanima koji su doneli zlatnu medalju iz Zadra, prvi put posle 2013. godine.

“Čestitao bih nastavnicima koji su vredno radili da svoje znanje pokažu na pravi način, veliko hvala ministru i Ministarstvu, koji su ovu medalju uveličali na pravi način, kako bi nastavni kadar dobio dodatnu volju”, rekao je Nikolić i naglasio da je oko 300.000 mališana prošlo kroz edukaciju o saobraćajnim propisima.

Kako je naglasio, to ih čini boljim učesnicima u saobraćaju, jer oni postaju bezbedniji i odgovorniji.

“Mislim da je to jednako važno, kao i takmičarski duh koji kroz svoj karakter izgrađuju”, rekao je Nikolić i poručio da je takmičenje bilo podeljeno na dva dela – polaganje testova i vožnja biciklom, a deca iz Srbije ostavila su iza sebe sa više od 20 bodova drugoplasiranu Letoniju.

Učesnici takmičenja, Lazar Ðukanović i Hana Ćirić iz Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Omoljice, preneli su za Tanjug da je takmičenje bilo izazovno i kompleksno.

“Ovo takmičenje je bilo jako teško, prvo smo počeli od opštinskog, okružnog, republičkog takmičenja i posle smo otišli na evropsko. Kada su nas prozvali (kao pobednike), to se samo jednom doživi”, rekao je Ðukanović.

Njegova tim drugarica Hana istakla je veliku podršku najbližih.

“Bilo nam je baš lepo, imala sam veliku podršku porodice i drugara”, poručila je Ćirić.

Nastavnik tehnike i tehnologije te škole, Miodrag Tasić, rekao je da su prethodna iskustva sa takmičenja doprinela da naši učenici posle devet godina, u Zadru osvoje prvo mesto.

“Deca se pripremaju sa nastavnicima od kada krene školska godina. Pripremali smo se sedam dana u Beogradu i sa velikim radom, trudom, angažovanjem uspeli smo da napravimo ovakav rezultat”, poručio je Tasić i zahvalio Ministarstvu prosvete i AMS S što im je omogućio takav rad.

Evropsko takmičenje u poznavanju saobraćajnih propisa sprovedeno je u organizaciji Svetske automobilske organizacije Fia, a reprezentacija koja je predstavljala Srbiju i AMS S, opravdala je ulogu favorita i osvojila zlatnu medalju.

Ovo je 4. put da Srbija osvaja zlatnu medalju na tom takmičenju, drugo mesto osvojila je Letonija, a treće Česka.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: