logo transparend vojvodina uzivo

Osnovci iz 63 škole na Republičkom takmičenju u robotici „Znanjem za budućnost“

SRBIJA –  Republičko takmičenje učenika osnovnih škola u robotici „Znanjem za budućnost“ koje se danas održava u Hali sportova „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu, okupilo je 78 ekipa iz 63 osnovne škole iz čitave Srbije koje se takmiče u programiranju i upravljanju mBot robotima i dronovima.

Načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske opštine Novi Beograd Ibro Ibrahimović rekao je za Tanjug da je dodađaj koji zajednički organizuju Ministarstvo prosvete, Rotari klub i opština Novi Beograd velika stvar jer se radi o prepoznavanju značaja robotike i informatike, kao i važnosti da deca budu osposobljena za upotrebu tehnologije.

„Moramo da ulažemo u talentovanu decu i tehnologije jer je ulaganje u njih zapravo ulaganje u budućnost“, istakao je Ibrahimović.

Dodao je da je takmičenje jedan od načina da deca razmene znanja i veštine, izražavajući nadu da će ono možda biti zametak novih centara za talentovanu decu jer, kaže, ne postoji važnija stvar za državu od toga da se deca zadrže u njoj.
„Demografija je najvažnija tema u Srbiji i pitanje pre svih pitanja i mi moramo učiniti sve da ovu talentovanu decu zadržimo, kako bi svoja znanja koristila u Srbiji“, naglasio je Ibrahimović.
Ibrahimović je istakao da je izuzento značajno da nove tehnologije budu sastavni deo obrazovnog procesa, jer ne postoji zanimanje u budućnosti koje neće zahtevati znanja i veštine iz oblasti informacionaih tehnologija.

„Moramo da budemo spremni za budućnost koja će nas sačekati“, rekao je Ibrahimović.

Dodao je da izuzetnoj deci mora da se pruži adekvatna podrška kako bi ona imala isti takav odnos prema društvu i državi, a naročito u svetlu novih tehnologija.

„Dronovi su nešto bez čega ni jedna profesija neće moći da funkcioniše. Ne postoji grana – od poljoprivrede, građevinarstva, vojske, železnice, carine – u kojoj dronovi nemaju upotrebu i na to moramo da budemo spremni“, rekao je Ibrahimović.

Izrazio je nadu da će se takmičenje organizovati i u narednim godinama.

Predsednik Rotari kluba Čukarica Vladimir Matić rekao je za Tanjug da je Rotari klub sa Ministarstvom prosvete potpisao Memorandum pre četiri godine, s ciljem doniranja digitalne opreme, budući da je informatika postala obavezan predmet u petom i šestom razredu.
„Deca više neće kredu i tablu. Hoće digitalne alate“, rekao je Matić.

Podsetio je da je najpre donirano 600 računara, a da je za potrebe takmičenja Rotari klub donirao 1.200 robota i 1.070 dronova za učenje programskih jezika.

„Hteli smo da proverimo da li su deca postigla veći stepen digitalne edukacije, a najbolji način za to je takmičenje“ rekao je Matić.

Dodao je da će od 10 budućih zanimanja, devet biti iz oblasti informatike što znači da će deca morati da, poput nekada engleskog jezika, danas uče informatiku.

Matić je podsetio da se u našoj zemlji u velikoj meri koriste dronovi u poljoprivredi, civilnoj zaštiti, i u policijske svrhe.

„Zamislite koliko će biti potrebni ljudi koji će upravljati dronovima kad bude gusti saobraćaj, dostava robe, lekova, medicinske robe. To znači da će deca imati veliki izbor zanimanja“, zaključio je Matić.

Takmičnje u programiranju i upravljanju dronovima deo je zvaničnog kalendara školskih takmičenja i smotri koje je odobrilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije, a organizatori posebnu zahvalnost ističu opštini Novi Beograd na ustupljenom prostoru u sportskoj hali „Ranko Žeravica“.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.