Ružić: Očekujem da učenici iz Trstenika budu izbačeni iz škole

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da očekuje da će sva tri učenika iz Trstenika, koji su izmakli stolicu nastavnici i sve to snimali mobilnim telefonom, do kraja nedelje biti kažnjeni najstrožom kaznom – isključenjem iz škole.

Branko Ružić je rekao da su u međuvremenu roditelji jednog od učenika dostavili medicinsku dokumentaciju od nadležne zdravstvene ustanove da je dete u trenutku izvršenja tog dela bilo neuračunjivo.

Što se tiče kazni, kaže ministar, postoje jasni pravilnici i protokoli koji definišu.

„U Srbiji ima 1.800 osnovnih i srednjih škola, skoro 750.000 učenika i oko 150.000 ljudi radi u prosvetnom sistemu. Nasilja je, nažalost, bilo, ima ga i biće ga, ali postoje jasni protokoli i jasne edukacije i pravilnici na koji način se postupa u tim slučajevima“, poručio je Ružić.

Istakao je da moramo imati nultu toleranciju za nasilje prema nastavnicima, ali i za vršnjačko nasilje i to podrazumeva da će, kako kaže, vinovnici nemilog događaja u Trsteniku biti najstrože kažnjeni.

„Moramo svi zajedno raditi na autoritetu nastavnika koji rade jedan plemeniti posao. Moramo povesti računa, ne samo o njihovim platama, već i o njihovom statusu u društvu“, poručio je ministar.

Kolektiv Tehničke škole u Trsteniku osudio je još jednom nasilje đaka prema nastavnici i upozorio da je treba stati na put nasilju, a učesnike događaja adekvatno kazniti.

„Moramo biti jedinstveni i ljudska je dužnost stati na put tiranstvu i svakoj vrsti nasilja“, navodi se u izveštaju sa vanredne sednice Nastavničkog veća koji je objavljen i na društvenim mrežama te škole.

Kolektiv navodi da su jednoglasni su u tome da treba osuditi svaki vid nasilja, kao i to da učesnike događaja treba adekvatno kazniti.

„Nedopustivo je ugrožavanje integriteta, dostojanstva i duševnog mira svakog pojedinca, pogotovu na radnom mestu“, navedeno je iz škole.

Hoće li prosvetni radnici dobiti status službenog lica
Na pitanje da li to znači da će prosvetni radnici dobiti status službenog lica, Ružić je odgovorio da je iz razgovora sa sindikatima zaključio da oni nisu za takvo rešenje.

„Pre svega iz praktičnih razloga. Jer je onda krivična odgovornost kako tog službenog lica, kao i onoga ko učini nasilje prema njemu mnogo veća. Mislim da možemo doći do jednog održivog rešenja koji je bolji i za nastavnike i zato smo formirali Radnu grupu u koju će ući i predstavnici koje će delegirati reprezentativni sindikati“, rekao je Ružić.

Ističe da treba zahvaliti medijima koji su alarmirali javnost o tome šta se dešava u školama, ali da apeluje da prijave ne idu prema medijima, nego tamo gde treba, pre svega školama.

Posle toga, zavisno od nivoa nasilja, kaže ministar, ako je potrebno uključiće Centar za socijalni rad, tužilaštvo, policiju.

„Nemojte da zaboravimo na kuću gde se stiče vaspitanje“
„Stičem utisak da je u javnosti jedina tema nasilje u školama. S tim se ne bih složio, ali poznajući situaciju mogu da kažem da to nije tako“, poručio je ministar prosvete.

Kaže da je, što se tiče slučaja u Trsteniku, razgovarao sa nastavnicom u želji da joj pruži podršku.

Takođe, Ružić kaže da nije stvar u tome da deca budu izbacivana iz škole, da teme nisu sankcije, već edukacija i prevencija.

„Nemojte da zaboravimo na kuću gde se stiče vaspitanje i formira vrednosni okvir. Apelujem na roditelje da budu aktivni deo tog procesa“, zaključio je Ružić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.