Ružić sa rektorima državnih univerziteta o projektu državne mature

Ministar prosvete Branko Ružić održao je danas sastanak sa rektorima državnih univerziteta o budućim koracima u procesu uvođenja državne mature u obrazovni sistem Srbije.

Državna matura, kako njen naziv kaže, projekat je od državnog interesa i jako je važno da sa predstavnicima visokoškolskih ustanova o tome razvijamo kontinuirani dijalog“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, državna matura će biti u interesu maturanata i budućih akademskih građana.

Iz ugla učenika, budućih studenata, državna matura je najefikasniji i najbolji kriterijum za rangiranje za upis na fakultete. Učenici će polagati državnu maturu u poznatom okruženju, odnosno u školi, a dobiće mogućnost da sa jednog mesta apliciraju na više fakulteta i svi će imati istovetnu polaznu osnovu“, objasnio je ministar.

Ružić je na sastanku istakao da je upravo temeljan pristup Ministarstva ovoj temi proteklih godina pokazatelj potrebe da se dijalog i ceo proces vodi transparentno, odgovorno i sa realnim ishodom, ali i sa jasnom namerom da usavrši proces kako bi on dao očekivane koristi, a kako nijedan segment prava deteta u smislu pravednosti i regularnosti polaganja ne bi bio ugrožen.

Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja – opšta matura, koju polažu učenici gimnazija, umetnička matura za učenike srednjih umetničkih škola, stručna matura za učenike srednjih stručnih škola i završni ispit za učenike srednjih stručnih škola koji se školuju u obrazovnim profilima u trajanju od tri godine.

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.