Rukola: Kraljica zeleniša

Rukola je bogata mikroelementima poput kalcijuma, gvožđa i kalijuma, kao i vitaminima A, B i C, a sadrži i folnu kiselinu (vitamin B9) koja učestvuje u sintezi DNK, pa se preporučuje da bude deo svakodnevne trpeze, naročito u zimskom periodu. Ona poseduje i antioksidativna svojstva – zahvaljujući kojima pomaže rad kardio-vaskularnog sistema. Koja su to još svojstva rukole koja pomažu našem organizmu da ostane zdrav?

Kalcijum i kalijum – za zdrave kosti i zglobove

Rukolini zeleni listovi jedan su od glavnih izvora vitamina K, koji učestvuje u metabolizmu kostiju, a čiji deficit povećava verovatnoću preloma., kao i u procesu mineralizacije kostiju, pomažući da se apsorbuje kalcijum. Svega jedna šolja rukole u sebi sadrži oko 22 mikrograma vitamina K, što je preporučeni dnevni unos za odraslu osobu, dok kalcijuma, koji je odgovoran za rast koštanog tkiva i njegovu čvrstinu, u šoljici rukole ima 32 miligrama.

Polifenoli – za zdravo srce i prevenciju ateroskleroze

Zahvaljujući eksperimentima naučnici su došli do zaključka da dijete koje uključuju konzumaciju rukole i ostalih salata i zelenog lisnatog povrća umanjuju rizik od nastanka kardio-vaskularnih oboljenja. Osim toga, naučnici često napominju da su takve dijete dobre i za prevenciju ateroskleroze, učestalog oboljenja pri kome se na zidovima krvnih sudova skuplja talog, koji povećava rizik od nastanka srčanih oboljenja, naročito kod žena u odraslom dobu. Zaštitna svojstva zeleniša naučnici povezuju sa visokom koncentracijom korisnih jedinjenja, uključujući polifenole i organska sumporna jedinjenja.

Antioksidanti i glukozinolati – pomažu u prevenciji onkoloških oboljenja i razvoju karcinoma

Rukola je bogata antioksidansima – jedinjenjima koja štite ćelije od oštećenja i usporavaju proces starenja. Takođe, u njoj se sadrže i glukozinolati, koji pored toga što rukoli daju specifičan ukus i aromu imaju i sposobnost prevencije i usporavanja razvoja pojedinih vidova onkoloških oboljenja, poput raka mlečne žlezde, pluća i debelog creva. Naš organizam glukozinolate razgrađuje na ceo niz korisnih jedinjenja, uključujući i sulforafan, za koji su naučnici potvrdili da ima sposobnost inhibicije (usporavanja) fermenta histon deacetilaza, koji učestvuje u progresiji ćelija raka.

Celuloza – učestvuje u regulaciji nivoa glukoze i snižava insulinsku rezistenciju

Istraživanja u oblasti ishrane i njenog uticaja na organizam pokaza su da upotreba želenog lisnatog povrća, a naročito rukole smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Rukola (ali i ostali zeleniš) predstavlja sjajan izvor celuloze, koja pomaže u regulaciji nivoa glukoze u krvi i smanjuje rezistentnost organizma na insulin, a pored toga pruža i osećaj sitosti duže vreme, čime smanjuje mogućnost prejedanja.

Da li se rukola preporučuje svima

Iako je bogata vitaminima i mineralima i ima mnoga blagotvorna dejstva na naš organizam, rukola se ne preporučuje osobama koje su na terapiji lekovima protiv zgrušavanja krvi, budući da vitamin K u kombinaciji sa njima može izazvati neželjena dejstva. Pre uvođenja ove namirnice potrebno je konsultovati se sa lekarom. Takođe, sa rukolom bi trebalo da budu obazriviji i oni koji imaju akutne probleme sa gastrointestinalnim traktom – zbog visokog nivoa celuloze rukola može izazvati nadimanje i gorušicu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: