Rotacija Marsa se ubrzava, dani su sve kraći: Naučnici nisu sigurni zašto

MARS se okreće brže i dani mu se postepeno skraćuju, otkrili su naučnici.

Crvena planeta ubrzava svoju rotaciju za oko četiri milisekunde godišnje, zbog čega se dani završavaju delić milisekundi ranije.

Kao što ta merenja sugerišu, promene su suptilne, ali naučnici koji su ih posmatrali nisu sigurni šta ih uzrokuje. Potencijalni uzroci mogu biti led koji se nakuplja na polarnim kapama planete ili postglacijalni talas, kada se kopnene mase podignu nakon što ih pokrije led, piše Skaj njuz.

NASA kaže da takve promene u masi planete mogu da dovedu do njenog ubrzanja, slično kao da se klizači okreću sa ispruženim rukama, a zatim ih povlače nazad.

„Ovaj istorijski eksperiment je samo vrh ledenog brega“

Naučnici su otkrili promenu brzine okretanja koristeći podatke NASA-inog sletanja InSight Mars, koji je radio na površini četiri godine sve dok nije ostao bez struje prošlog decembra.

Sebastijen Le Mestr, vodeći autor rada koji dokumentuje nalaze u časopisu Nature, rekao je da su varijacije „samo nekoliko desetina centimetara tokom jedne godine na Marsu“.

„Potrebno je mnogo vremena i mnogo podataka pre nego što uopšte možemo da vidimo ove varijacije“, dodao je on.

Rad je ispitao podatke iz prvih 900 dana InSight-a na Marsu. Napredna radio tehnologija lendera, zajedno sa NASA-inom mrežom dubokog svemira (međunarodnim nizom džinovskih radio antena na Zemlji), radili su zajedno kako bi naučnicima pružili zapažanja. Prenosili bi radio signal na lender pomoću antena, koji bi se zatim reflektovao nazad na Zemlju.

Kada bi naučnici primili reflektovani signal, tražili bi male promene u frekvenciji kako bi utvrdili koliko brzo se Mars okreće. Le Maistre je naglasio da je „istorijski eksperiment“ samo vrh ledenog brega u odnosu na podatke koje je prikupio InSight.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.