logo transparend vojvodina uzivo

Romska kultura i tradicija predstavljena publici „Kikindskog kulturnog leta“

KIKINDA – U okviru “Kikindskog kulturnog leta“, u dvorištu Kurije, Udruženje građana “Romski oblak mašte“, u saradnji sa Udruženjem “Ki rota“, organizovalo je program na temu romske kulture i tradicije.
Foto: Vojvodina uživo

Program koji je obilovao pesmom i igrom pripremilo je više od 500 članova, koliko danas udruženje Roma okuplja, svih uzrasnih kategorija. Manifestaciji su prisustvovali gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog okruga Miroslav Dučić, član Gradskog veća Dragan Pecarski, kao i predstavnici drugih javnih ustanova.

Foto: Vojvodina uživo

“Bila je ovo odlična prilika da se romska populacija u našem gradu predstavi na najbolji način. Zahvaljujući velikom trudu i radu, svake godine pokazuju koliko im je stalo da budu uključeni u društvo. Gradu Kikindi vrlo je važno da ekonomski pomogne Romima, ali i pruži podršku u obrazovanju, zdravstvu, kao i u drugim oblastima našeg društva“, rekao je gradonačelnik.

Foto: Vojvodina uživo

Zahvaljujući Gradu Kikindi omogućeno je da se po drugi put publici prikaže deo romske tradicije i kulture.

Foto: Vojvodina uživo

“Smatram da je to veoma važno jer je to jedan od najboljih načina da se integrišemo u društvo, a opšte je poznato da su Romi odlični igrači, tako da je ovo bila lepa prilika da Kikinđani uživaju u našem programu“, istakao je Željko Radu, predsednik Udruženja građana “Romski oblak mašte“.

Foto: Vojvodina uživo

Udruženje “Romski oblak mašte“ danas ima više od 500 članova.

Foto: Vojvodina uživo

“Ovo je odlična prilika da članovi udruženja prikažu ono što su pripremali tokom cele godine, a posebno me raduje aktivan rad sa mladima koji i jesu čuvari kulturnog nasleđa koje treba da prenesu na sledeće generacije“, napomenula je Ljiljana Mihajlović, direktorka Pokrajinske kancelarije za inkluziju Roma.

Integracija Roma i dalje je prioritet.

Foto: Vojvodina uživo

“Vrlo je važno što se u Kikindi predstavlja kultura i tradicija nacionalnih manjina. To je bogatstvo Vojvodine jer se i vodimo parolom da upoznamo druge da bi se bolje razumeli. Grad Kikinda pruža nesebičnu pomoć za razvoj romske nacionalne zajednice. Kikinda je grad u kom najveći broj romske dece uči romski jezik kao izborni predmet“, podsetila je Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.