logo transparend vojvodina uzivo

Gradonačelnik Kikinde primio Andreja Popovića, šampiona Svetske olimpijade iz fizike

KIKINDA – Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač upriličio je u svom kabinetu prijem za Andreja Popovića, učenika Gimnazije „Dušan Vasiljev“, koji je osvojio zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike u Indoneziji.

Sedamnaestogodišnji učenik pre dve godine je na istom nadmetanju u onlajn formatu osvojio srebro i dobio nagradu Srpske akademije nauka i umetnosti na polju nauke i obrazovanja.

“Andreju želim mnogo uspeha u daljem školovanju, da na pravi način predstavlja svoju porodicu, svoj grad i državu. Radi se o učeniku koji je u naš grad doneo odličja sa republičkih i svetskih takmičenja, na šta smo svi mi veoma ponosni, zato imamo veliku odgovornost da ga podržimo i pomognemo mu da ostvari svoje snove i da konstantno napreduje, baš kao što pružamo podršku i drugim mladim talentima, koji uvek mogu da računaju na Grad Kikindu“, rekao je gradonačelnik.

Foto: Vojvodina uživo

Takmičenje u Indoneziji je podrazumevalo rešavanje 25 zadataka iz oblasti kvantne mehanike, nuklearne fizike, fizike čestica i specijalne teorije relativiteta. Najnovije zlato polaznika Regionalnog centra za talente “Beograd 2“, samo je još jedno u nizu s obzirom na to da već ima veliki broj priznanja iz oblasti matematike, biologije, istorije, programiranja i engleskog jezika.

“Želja mi je da upišem astrofizički smer na Matematičkom fakultetu, jer me od malih nogu zanima ta oblast. Ukoliko mi se pruži prilika da upišem neki fakultet u inostranstvu, na osnovu stipendija koje dobijamo u Centru za talente, razmotriću i tu opciju. Za takmičenje u Indoneziji pripremao sam se oko dva meseca, uz pomoć onlajn kursa jednog američkog univerziteta, tako da sam uspeo sve da postignem i vrlo sam ponosan na to“, dodao je Andrej.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.