ISPLIVAO NAJSTRAŠNIJI SNIMAK ATENTATA NA FICA! Otkriveni detalji o napadaču, svi bruje o tri videa koje je objavio

Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sednice Vlade u gradu Handlova.

Slovački premijer, Robert Fico, upucan je i teško povređen u pokušaju atentata. Do incidenta je došlo nakon sednice Vlade u gradu Handlova, oko 150 kilometara severoistočno od Bratislave. Neko je iz mase okupljenih ljudi, navodno, uzviknuo: „Roberte, daj ruku“, nakon čega je došlo do pucnjave. Osumnjičeni je priveden, a reč je, kako je objavio slovački portal SME, o 71-godišnjem književniku Juraju Cintuli iz gradića Levice.

 

Nakon sastanka vlade koji se u sredu održavao u gradu Handlovi, premijer je otišao da pozdravi okupljene koji su čekali ispred kulturnog centra. Među oklupljenima je bio i Cintula koji je ispalio nekoliko metaka u premijera. Oružje kojim je pucao, navodno je legalno posedovao.

Više svedoka na internetu je napisalo da je osumnjičeni premijeru prvo doviknuo: „Roberte, daj mi ruku.

Fico mu je prišao i pružio mu ruku. Zatim su odjeknuli pucnji. Navodno ih je bilo pet, a tri su, prema saznanjima, ranila premijera.

Napadača je policija nakon pucnjave brzo savladala, nakon čega ga je preuzela Nacionalna kriminalistička služba.

Portal „Aktualoty“ je uspeo da stupi u kontakt sa sinom osumnjičenog. Potvrdio je da njegov otac legalno poseduje oružje, ali je demantovao da je ikada spomenuo da je planirao napad na Fica.

„Ne znam šta je otac nameravao, šta je planirao, zašto se to dogodilo“, rekao je.

Na pitanje mrzi li njegov otac premijera, odgovorio je: „Reći ću vam ovo – nije glasao za njega.“

Prema informacijama portala SME, osumnjičeni je bio Ficov veliki protivnik.

Sin osumnjičenog takođe je negirao da mu je otac psihički bolesnik.

„Možda je imao kratak spoj, ne znam. Malo je impulsivniji, ali nikada nije imao posla sa psihijatrima ili nečim sličnim.“

Video snimci protiv nasilja

Čovek koji je sada osumnjičen da je pucao u premijera objavio je pre osam godina tri video snimka pod nazivom „Protiv nasilja“.

„Moramo pokazati snagu, ali ne i nasilje“, rekao je on u prvom delu snimka.

Prema njegovim rečima, snagu treba pokazati na trgovima gde treba da se okupljaju ljudi koji se ne slažu sa pohlepom političara, ali nisu protiv demokratije.

Na kraju videa nalazi se snimak loga pokreta „Protiv nasilja“. U svetloplavom krugu je plamen i u njemu svetloplava suza. Pokret „Protiv nasilja“ je politička partija u nastajanju čiji je cilj da spreči širenje nasilja u društvu. „Da sprečimo rat u Evropi i širenje mržnje“, stoji ispod logoa. U pozadini se čuje prvi klavirski koncert ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Prema informacijama sa snimka, on je pokret osnovao 2016. godine, a u aprilu te godine Cintula je pokrenuo peticiju za njegovu registraciju. Međutim, prema informacijama na sajtu, peticiju je potpisalo samo osam ljudi.

Poznato u kakvom je stanju slovački premijer nakon operacije

Slovački premijer Robert Fico više nije u životnoj opasnosti, rekao je slovački ministar Taraba.

„Bio sam veoma šokiran… na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro… On u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti“, rekao potpredsednik slovačke vlade i ministar za životnu sredinu Tomaš Taraba rekao je za BBC.

Taraba je rekao da je jedan metak prošao kroz Ficov stomak, a drugi je pogodio zglob.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.