Fico u stabilnom, ali i dalje teškom stanju

BRATISLAVA – Lekari su tokom noći uspeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera Roberta Fica posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, ali ono je i dalje teško, saopštila je danas direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova.

Fico je hospitalizovan a dva lekarska tima operisala su slovačkog premijera pet sati. „Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja“, rekao je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Foto: Tanjug/Jan Kroslak/TASR via AP

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražio je danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti, a Vlada će održati sednicu. Ministar unutrašnjih poslova je obavestio da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija, prenosi slovački ta3. Ministar je to izjavio na konferenciji za novinare u bolnici u kojoj je Fico operisan posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, u kojem je teško povređen kad je napadač pucao u njega pet puta, posle čega ga je policija odmah privela.

Premijer je u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici. Slovački mediji su preneli da je napadač 71-godišnji pisac Juraj Cintula, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija još uvek nisu potvrdile te navode. Matuš Šutaj Eštok rekao je da je napad na Fica bio politički motivisan i da je napadač odluku o tome doneo nakon predsedničkih izbora pre više od mesec dana.

Foto: Tanjug/Radovan Stoklasa/TASR via AP

Na društvenim mrežama kruži video-snimak na kojem se vidi Cintula u hodniku, sa povredom glave, kako govori “Ne slažem se sa politikom vlade“. Zatim se čuje muški glas koji pita privedenog Cintulu šta je odlučio da uradi povodom toga. “Mediji su likvidirani. Zašto je napadnuta Radio televizija Slovačke (RTVS)? Zašto je smenjen sudija Mazak (bivši predsednik Sudskog saveta)“, pita Cintula, nakon čega se snimak završava.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.