Ristuča: Nema dokaza da su pripadnici “Vagnera” bili na KiM

RIM  – Komandant KFOR-a Anđelo Ristuča izjavio je danas da nema dokaza o prisustvu pripadnika ruske paravojne formacije “Vagner” na Kosovu i Metohiji.

On je za rimski dnevnik “Republika” rekao da ”do danas nema dokaza o njihovom prisustvu u tom području”, i dodao da su takvi navodi ”često neproverene vesti, proizvodi dezinformacija”.
”Ovo je operaciona sala sa izuzetno nestabilnom situacijom. Svesno koristim ovaj izraz. Može se iznenada situacija promeniti zbog događaja koji naizgled nisu značajni. U ponedeljak sam unapred organizovao kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom povodom inauguracije nedavno izabranih gradonačelnika kosovskih Albanaca. Rizik je bio povezan sa činjenicom da je premijer Kurti odlučio da nastavi sa sprovođenjem postavljanja gradonačelnika uprkos protestima Srba i sumnje međunarodne zajednice”, rekao je Ristuća.

On je dodao da je ”tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti” da ne postupe po preporukama dobijenim od zapadnih partnera, a koje, kako je naveo, služe za olakšavanje dijaloga, dovela do krizne situacije, i to ”pogotovo u svetlu postignutih napredaka u vezi sa Briselskim sporazumom i dogovorom iz Ohrida”.
On je naveo da bi, da nije bilo intervencije KFOR-a, među srpskim stanovništvom i albanskim policajcima, ”već oplakivali mrtve”.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: