UN: Srbija je među 10 svetskih lidera po tempu razvoja E-uprave (VIDEO)

SRBIJA – Srbija je odličan primer dobro urađene digitalizacije, a naše ambicije su da izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) ove godine dostigne četiri milijarde evra, izjavio je ministar Mihailo Jovanović u Dohi na Katarskom ekonomskom forumu.

Država Srbije poslednjih godina izgrađuje kapacitete za što širu digitalizaciju cele države, a plan je da do kraja 2025. godine 99 % domaćinstava u Srbiji ima pristup širokopojasnom internetu.

Očekuje se da će izvoz u informacioniono-komunikacionim tehnologijama (IKT) sa sadašnjih 2,7 milijardi evra, do 2030. godine dostići 10 milijardi evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, sektor IKT za našu državu predstavlja neprocenjivi izvor za rast deviznog priliva, nova radna mesta, kreiranje povoljnih uslova za rad i dodatna ulaganja.

Ove godine, u prva tri meseca država je na polju IKT usluga izvezla 786 mil evra, a ambicije za ovu godinu su izvoz u vrednosti od četiri milijarde evra. 

Ministar Jovanović je naglasio da je Srbija prema poslednjem izveštaju Ujedinjenih nacija, među 10 zemalja sveta koje su u poslednje dve godine najviše napredovale u oblasti elektronske uprave, dok je prema najnovijem globalnom izveštaju Svetske banke, koji prati napredak u oblasti digitalne transformacije, Srbija na četvrtom mestu u Evropi.

UN E-government development Index 2022,
FOTO: UN E-government Development Index 2022, izvor: serbianmonitor.com

 

Kada je reč o Indeksu telekomunikacione infrastrukture (TII), Srbija takođe napreduje. U poređenju sa 2020. godinom, vrednost TII-a u izveštaju za 2022. godinu poboljšana je za čak 27 mesta, a očekuje se da će se još više poboljšati do 2025. godine punim uvođenjem ruralnog širokopojasnog interneta – koji treba da pokrije 99% domaćinstava u Srbiji.

Još jedno veliko dostignuće u ovogodišnjem izveštaju UN je pozicija Srbije na Indeksu eParticipacije. Srpska eParticipacija je na 15. mestu u svetu. U stvari, samo tri članice EU, odnosno Danska, Finska i Estonija, imaju više participativne onlajn interakcije između države i njenih građana.

Dugoročna ulaganja i napori Srbije u digitalnoj transformaciji javnog sektora sigurno su doprineli rezultatima zabeleženim u istraživanju. Srbija je prošle godine bila među 10 svetskih lidera po tempu razvoja E-uprave. Pomeranjem za 18 pozicija na Indeksu razvoja e-uprave (EGDI), Srbija se nalazi ispred većine zemalja u regionu, pa čak i ispred 6 zemalja članica EU – Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Češke i Slovačke.

UN E-government development Index 2022
FOTO: UN E-government Development Index 2022, izvor: serbianmonitor.com

 

Cilj države Srbije je da do 2025. godine završetkom digitalizacije, svi građani imaju podjednake mogućnosti za korišćenje elektronskih usluga, od administrativnih, preko obrazovnih, poslovnih, multimedijalnih …

Iako je najveći broj novootvorenih IT kompanija u Beogradu, odmah za njim nalazi se Novi Sad. Prema podacima iz 2022. godine u Novom Sadu posluje čak 900 IT kompanija od ukupno 2.500 registrovanih na teritoriji naše države. Iako ogromnu većinu čine mikro i mala preduzeća, u Novom Sadu posluju i svetski poznate kompanije poput: Schneider Electric DMS NS, Ximedes, RT-RK, “Levi9”, “H-Teć”, “VegaIT Sourcing”… tom spisku krajem 2022. godine pridružila se i vodeća američka kompanija “IBM”.

Kompanija “Vega IT”, jedna je od najjačih IT kompanija u Novom Sadu rekonstrukcijom zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta obezbediće novih 500 radnih mesta za programere.

Kako izgleda gotovo završena zgrada ove kompanije, pogledajte u videu:

 

Pročitajte još: 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: