RFZO: Stigli zahtevi 102 pacijenta za lek Trikafta

SRBIJA – Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje trenutno su podneti zahtevi za započinjanje lečenja za 102 pacijenta obolela od cistične fibroze, a jedna od njih je i Jelena Stojiljković, koja je dostavila zahtev za odobravanje leka Trikafta koji je prethodno odobren njenoj sestri, takođe oboleloj od ove retke bolesti, saopštio je danas RFZO.

U odgovoru dostavljenom Tanjugu, a na pitanje da li će terapiju primiti i Jelena Stojiljković, čijoj sestri je već odobrena ta terapija, iz fonda kažu da o odobravanju leka odlučuje komisija RFZO za retke bolesti.

Navode da je komisija RFZO za lečenje retkih bolesti sastavljena od najeminentnijih stručnjaka za lečenje retkih bolesti, uključujući i lekare koji leče obolele od cistične fibroze, kao i predstavnike udruženja pacijenata.
„Lek se dodeljuje po medicinskim prioritetima, prvenstveno najugroženijim pacijentima. Prilikom razmatranja podnetih zahteva, detaljno se uzima u obzir priložena medicinska dokumentacija za svakog pacijenta ponaosob. Na osnovu kliničkih kriterijuma procenjuje se stepen težine osnovne bolesti, eventualne komplikacije i pridružene bolesti. U obzir se uzima stanje funkcije pluća, uhranjenost, broj plućnih egzacerbacija ili drugih pogoršanja koja su zahtevala hospitalizaciju, bolest jetre, primena oksigenoterapije ili ventilatorne potpore u kućnim uslovima i drugi kriterijumi. Veoma je važno uzimanje do sada propisane terapije, što je takođe jedan od uslova za primenu leka Trikafta (Kaftrio + Kalydeco)“, navodi se u saopštenju.

Inače, lečenje cistične fibroze o trošku RFZO započeto je 2021. godine kada je odobreno za 13 pacijenata, a iz fonda podsečanj da je tada Srbija bila prva država u regionu posle Slovenije, koja je počela primenu leka Trikafta.
„Broj obolelih od cistične fibroze koji se leči iz sredstava budžeta se svake godine povećavao, tako da se trenutno leče 64 pacijenta, pri čemu je samo krajem 2022. godine, zahvaljujući dodatnim sredstvima koje je država obezbedila, odobreno lečenje za novih 36 pacijenata“, navodi RFZO.

Zahvaljujući dodatnim sredstvima od 30 miliona evra za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu u ovoj godini, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u terapiju o trošku države biće uvedeni i novi pacijenti oboleli od cistične fibroze, u skladu sa mišljenjem struke, na osnovu medicinskih kriterijuma i stanja pacijenta, istakao je RFZO.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.