logo transparend vojvodina uzivo

Hrana i lek: Benefiti maslinovog ulja

Maslinovo ulje je poznato po svojoj bogatoj istoriji, zdravstvenim prednostima i raznovrsnoj primeni u kulinarstvu. Deo je mediteranske kulture, a njegova upotreba u ishrani datira još od starih Grka i Rimljana.

U nastavku teksta predstavićemo vam benefite maslinovog ulja, ali i njegov značaj u ishrani:

Hladna (najbolja) upotreba

Maslinovo ulje je najbolje koristiti hladno, bez termičke obrade. Postoji više opcija, ali se najčešće koristi kao preliv za salate, dodatak umacima, marinadama ili kao završni dodatak jelima, kako bi se obogatio ukus.

Čuvanje

Kao i svaka namirnica, pa tako i maslinovo ulje ima svoja pravila upotrebe i čuvanja. Preporuka je da se čuva na tamnom i suvom mestu, dalje od izvora toplote i svetlosti, kako bi sačuvao ukus, miris i hranljive sastojke. Zatvorena ambalaža maslinovog ulja može trajati nekoliko meseci do godinu dana, ali nakon otvaranja, najbolje ga je iskoristiti u roku od tri meseca.

Prženje hrane

U maslinovom ulju možete podjednako kuvati i pržiti hranu, ali pod uslovom da kupujete visoko kvalitetno – ekstra devičansko maslinovo ulje. U tom slučaju, kuvanje i prženje hrane na ovom ulju, ne može biti štetno, ukolikoto ne radite na visokoj temperaturi.

Lek

Savremena medicina priznaje antimikrobno dejstvo maslinovog ulja kod raznih infekcija, bolesti i drugih tegoba. Pored toga, određena istraživanja pokazala su da maslinovo ulje ima antiinflamatorno dejstvo, pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem, ali i da poboljšava varenje. Svakako, bitno je naglasiti i pozitivan uticaj maslinovog ulja u smanjenju upala u telu i rizika od hroničnih bolesti.

Prevencija

Zahvaljujući pomenutom antiinflamatornom delovanju i prisustvu bioaktivnih jedinjenja, maslinovo ulje može pomoći u smanjenju rizika od raznih hroničnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, određene vrste karcinoma i neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.