logo transparend vojvodina uzivo

Repac: Razvoj poljoprivrede i turizma, budućnost opštine Plandište

Plandište Jovan Repac
PLANDIŠTE – Ova godina je za Opštinu Plandište dobro počela, ako se ima u vidu pandemija i sve ono što je ona donela u protekle dve godine, ocenjuje predsednik ove opštine Jovan Repac za Start013.rs. Njihov tekst Vam prenosimo u celosti.

On dodaje da je celu situaciju sa koronavirusom Plandište uspelo da kontroliše, i kad su u pitanju bile nabavke maski, dezifekcionih i drugih potrebnih sredstava, a posebno po pitanju vakcinacije, u čemu je upravo ova opština, po njegovim rečima, bila najuspešnija u celom Južnobanatskom upravnom okrugu.

A kako se život posle pandemije polako počeo vraćati u normalu, tako su i brojni planovi ove opštine krenuli sa realizacijom.

„Trenutno završavamo jedan lep projekat finansiran sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine, a to je izgradnja trim staze u dužini od 1800 metara na Zrenjaninskom putu, na ulazu u Plandište. Ovih dana će biti završena prva i treća faza ovog projekta, tako da će nam ostati samo druga faza, a to je postavljanje sprava i mobilijara. Pored toga, ovih dana sa radi i na izgradnji trotoara u jednoj ulici u Velikoj Gredi, čime ćemo rešiti ovaj problem stanovnicima ovog sela, pre svega deci koja su do sada u školu išla kolovozom“, navodi predsednik Repac i dodaje da je Opština Plandište obezbedila sredstva i za izgradnju kapele u Hajdučici, što će se takođe ovih dana realizovati.

Predsednik Repac napominje i da je Opština Plandište dobila značajna sredstva od Kancelarije za javna ulaganja, uz čiju će pomoć biti rekonstruisana zgrada Osnovne škole u Margiti, što je projekat koji je bio zaustavljen zbog pandemije. Naš sagovornik podseća da je ova Kancelarija obezbedila i sredstva za renoviranje odeljenja OŠ „Dositej Obradović“ u Velikom Gaju, kao i prostorija za smeštaj korisnika u Domu za duševno obolela lica u Starom Lecu.

„Budžet naše opštine je investicioni, ali i socijalni, pošto se mnogo trudimo da svim našim sugrađanima u potrebi pomognemo koliko god više možemo. Dovoljno je reći da smo samo prošle godine neku vrstu finansijske pomoći pružili za preko dve hiljade naših sugrađana, što za opštinu koja zvanično broji jedva preko deset hiljada stanovnika nije zanemarljivo. Iako se broj nezaposlenih smanjuje, radna mesta su nam i dalje problem“, kaže Repac i podseća da je Plandište nekada bilo veoma jako, bar kad se radilo o privredi i to ilustruje činjenicom da su stanovnici susednih opština dolazili u Plandište da rade.

Kao primer on navodi tekstilnu industriju, koja i danas u ovom južnobanatskom mestu postoji, ali u daleko manjem obimu nego što je to bilo nekada, a i činjenica da više ne postoji tekstilna škola, niti da su deca za takvu vrste škole zainteresovana, sve govori.

„Ako nema posla, mladi nemaju želju da ostanu da žive u Plandištu i to je naš najveći problem“, smatra Repac i kao svoju najveću želju navodi da Plandište ponovo postane privredno jako mesto pošto i on sam, kako kaže, želi i ubuduće da živi u svojoj opštini.

Kao mogućnost za takvu budućnost Plandišta vidi u daljem razvoju poljoprivrede i turizma, u čemu bi dosta pomogao eventualni prolazak auto-puta prema Rumuniji koji se planira.

„Imamo dosta poljoprivrednog zemljišta koje bi moglo dovesti velike investitore u poljoprivredu, a imamo i resurse za razvoj turizma poput površinskih voda, koje bi se mogle urediti za ribolov. Naravno, i lov bi se mogao razviti pošto naša pogranična mesta imaju dosta divljači. Tu su i termalne vode koje zahtevaju velike investicije, ali bi bile veoma dobar potez kojim bi probudili naša sela. Svakako treba pomenuti i to da je Plandište bilo prva lokalna samouprava koja je krenula u izgradnju vetroparka što je, nažalost, bilo stopirano ali sada ima naznaka da će se to ipak realizovati“, kaže ljubazni domaći, dodajući da će Plandište, vrlo verovatno, uskoro dobiti i najveću bioelektranu u Srbiji što će za ovu opštinu i te kako mnogo značiti.

Opština Plandište mnogo ulaže i u obrazovanje, daleko više nego neke druge lokalne samouprave, navodi predsednik Repac i objašnjava da je tu ideja da se pomogne deci da steknu dobro obrazovanje i da, posle školovanja, svoj život nastave u svom rodnom mestu. On kaže da je trenutno u Plandištu situacija takva da se radna mesta mogu naći uglavnom u javnom sektoru, ali da opštinsko rukovodstvo radi na tome da se to promeni tako da mladi ljudi neće morati da napuštaju Plandište kako bi našli dobar posao.

„Kada je reč o obrazovanju, mi našoj deci ne možemo da pružimo ono što može neki veliki grad, ali ipak imamo svoje sportske klubove pa se naša deca mogu baviti fudbalom, košarkom, odbojkom i u svemu tome imaju uspeha, najviše zahvaljujući stručnim ljudima koji rade sa njima. Tako imamo uspešne i fudbalere i fudbalerke, a naravno, tu su i naši folkloraši iz KOC „Vuk Karadžić“ koji su na raznim smotrama uvek među najboljima – napominje naš sagovornik i dodaje da Opština Plandište svake godine nagrađuje najuspešnije učenike završnih razreda osnovnih škola a da, kao pomoć njihovim roditeljima, Opština za sve srednjoškolce i studente obezbeđuje i besplatnu mesečnu kartu za prevoz do škole. Pored toga, studenti iz Plandišta koji prvi put upišu godinu na nekom od državnih fakulteta mogu računati na 80 hiljada dinara pomoći, kao i studenti koji su ostvarili prosek preko 8,5. Nama je bitno da se naša deca obrazuju i da postanu dobri ljudi, a naš zadatak je da im obezbedimo radna mesta u Plandištu kako bi ostali da žive u svom rodnom mestu“, zaključuje predsednik Opštine Plandište Jovan Repac za Start013.rs.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.