Rekordan broj završenih projekata u Novom Sadu: Naš grad postao bogatiji za više od 20 investicija – pogledajte šta se sve radilo u 2023. godini (II deo)

NOVI SAD – Ako Grad Novi Sad može nečim da se pohvali u 2023. godini, onda je to broj kompletno završenih infrastrukturnih projekata.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije realizovala je ukupno 24 projekta, čime su grad i njegova okolina postali bogatiji za nove saobraćajnice, biciklističke staze, domove zdravlja, javno osvetljenje, ali i dečija igrališta, spomenike i druge bitne investicije.

U nastavku pogledajte ostale infrastrukturne projekte koji su finalizovani u 2023. godini u Novom Sadu.

1. Ulica Petra Drezgića u  Novom Sadu – izgradnja javnog osvetljenja

Foto: Ustupljene fotografije

Tokom ove godine izgrađeno je kompletno javno osvetljenje (10 stubova) u ulici Petra Drezgića u Novom Sadu. Iz budžeta grada je za ovu namenu izdvojeno 5 miliona dinara.

2. Veternik, Ul. Aleksandra Popovića i novoplanirane Ul. Bore Hanauske 1.faza – izgradnja saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom

Foto: Ustupljene fotografije

Izgrađeno je 285 metara saobraćajnice, 412 metara vodovodne mreže, 488 metara atmosferske kanalizacije i 10 stubova javne rasvete.

Radovi u Veterniku su počeli januara 2023. godine i završeni su jula tekuće godine.

Investicija je Grad koštala 58 miliona dinara.

3. Novi Sad – Begeč, od ul. Sime Matavulja do ul. Dunavske u Futogu – izgradnja biciklističke staze

Foto: Ustupljene fotografije

Relacija od ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske ulice u Futogu dobila je 10,6 km biciklističke staze.

Vrednost radova je 170,5 miliona dinara.

4. Petrovaradin- naselje Sadovi – izgradnja kanalizacione mreže 1. faza

Foto: Ustupljene fotografije

Naselje Sadovi u blizini Novog Sada postalo je bogatije za 3,7 km kanalizacione mreže i dva hidro objekta. Celokupni radovi su koštali 193,9 miliona dinara, a završeni su u junu ove godine.

5. Kanalizacija sliv-  Ulice nova 105 – Veternik

Foto: Ustupljene fotografije

Ulica Nova u Veterniku dobila je 2 km kanalizacione mreže. Vrednost radova iznosila je 42,8 miliona dinara. Radovi su počeli krajem 2022. godine, a završeni su u martu 2023. godine.

6. Veternik – izgradnja vodovoda i kanalizacije sliv severno od Ulice devet Jugovića (sa crpnom stanicom) i kanalizacione mreže u Ulici Suvoborska u Adicama

Foto: Ustupljene fotografije

U ovom delu grada izgrađeno je 3.5 km vodovodne mreže, 4 km fekalne kanalizacije i jedna crpna stanica. U projekat je uloženo više od 280 miliona dinara.

7. Rekonstrukcija dekorativnog osvetljenja Srpskog narodnog pozorišta

Foto: Ustupljene fotografije

Grad Novi Sad je obezbedio novu dekorativne rasvete na Srpskom narodnom pozorištu. Prema proceni Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), ovi radovi su koštali gotovo 15.5 miliona dinara bez PDV-a.

Prošla dekorativna rasveta SNP-a je postavljena 2007. godine, a usled brojnih radova na parteru Pozorišnog trga došlo je do oštećenja instalacija osvetljenja, kako kablova, tako i samih svetiljki, zbog čega u velikoj meri nije u funkciji i potrebna je rekonstrukcija.

8. Naselje Vučkovac u Starim Ledincima – izgradnja javnog osvetljenja

Foto: Ustupljena fotografija

U cilju da bude što manje neosvetljenih lokaliteta u gradu tako i u prigradskim naseljima, Grad Novi Sad je realizovao izgradnju javnog osvetljenja na teritoriji Mesne zajednice „Stari Ledinci“, u naselju Vučkovac.

Novo javno osvetljenje zasijalo je u ulici Vuka Karadžića u dužini od 550 m. Svetiljke sa led izvorima svetla postavljene su na 20 stubova visine 5,5 m.

Vrednost radova na izgradnji javnog osvetljenja u naselju Vučkovac, koji su završeni pre ugovorenog roka, iznosi 4,5 miliona dinara.

9. Nabavka i ugradnja opreme i podloge za dečija igrališta – 2 dečija igrališta

Tokom 2023. godine izgrađena su 2 sadržajnija dečija igrališta na dve lokacije – PU „Veseli vozić“ i Zlatarićeva ulica u Petrovaradinu. Radovi su završeni u martu 2023. godine, a njihova vrednost je 18,9 miliona dinara.

10. Jugovićevo blok E i F– saobraćajne površine, vodovod, kanalizacija i javno osvetljenje II faza izgradnje

Foto: Ustupljena fotografija

Druga faza izgradnje saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom na Jugovićevu završena je u stambenim blokovima E i F, a koštala je skoro 52,5 miliona dinara, sa PDV-om.

Ova faza obuhvatila je izgradnju kolovoza, odnosno pristupne saobraćajnice dužine 35 metara, kao i 484 metra pešačkih staza. Izgrađeno je i 71 parking mesto, a prostor je osvetljen sa četiri nova stuba javne rasvete. U narednom periodu pristupiće se hortikulturnom uređenju.

11. Most slobode- održavanje

Foto: Ustupljene fotografije

Završeni su radovi u okviru treće faze redovnog održavanja Mosta slobode.

Popravljene su obe silazne rampe sa kameničke strane, izvršena je popravka obostranih pešačkih staza na delu mosta od silaznih rampi ka tunelu, u dužini od po 123 metra, uz premazivanje protivkliznog i zaštitnog sloja, kao i izrada novih pešačkih staza do tunela u dužini od 21 metar, sa obe strane mosta. U središnjem delu mosta izvršena je popravka dampera (prigušivača oscilacija) na nosećim kablovima, kao i raščišćavanje zelenila, odnosno uklanjanje šiblja, trave i niskog rastinja, između i oko kolovoznih traka na sredini mosta. Na novosadskoj strani sprovedena je antikorozivna zaštita unutrašnjeg dela sanduka mosta, kod stubova 11 i 12, na delu iznad travnate površine plaže Štrand, kao i ugradnja nove dilatacione spojnice sa nizvodne strane mosta, iznad stuba 10, tj. na delu iznad šetališta na keju.

Vrednost izvedenih radova je 35,9 miliona dinara.

12. Izgradnja MBTS za potrebe priključenja i napajanja punjača za električne autobuse na teritoriji Grada Novog Sada

Foto: Ustupljene fotografije

Nakon raspisanog javnog poziva, izgrađene su montažne betonske kućice trafo-stanica (MBTS) za potrebe priključenja i napajanja punjača za električne autobuse. Reč je o radovima na postavljanju električnih instalacija i elektro-montažnim radovima.Vrednost bez PDV-a iznosi 21,5 miliona dinara.

13. Oprema za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja – postavljanje kamera po određenim kamernim mestima – oprema i softver

Foto: Ustupljene fotografije

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije proširila je sistem za povećanje bezbednosti saobraćaja, postavljanjem kamera, komponenti i programa za akviziciju (sakupljanje) podataka.

Sistem je prvenstveno namenjen automatskom prepoznavanju registarskih tablica motornih vozila (automatic number plate recognition, ANPR), detektovanju i dokumentovanju prolazaka svih vozila, kao i obradu i procesuiranje saobraćajnih prekršaja motornih vozila (prolazak kroz crveno i prekoračenje brzine).

Sistem je postavljen na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, kao i na raskrsnici ulica Partizanska i Temerinska u Novom Sadu.

Investicija, čija je vrednost 15.514.200 dinara, realizovana je se sa ciljem da se unapredi opšti nivo bezbednosti saobraćaja na saobraćajnicama u Gradu Novom Sadu.

14. Spomenik majoru Vojislavu Tankosiću u Kisaču

Foto: Ustupljene fotografije

U zaseoku Tankosićevo, u selu Kisač nedaleko od Novog Sada, otkriven je spomenik majoru vojske Kraljevine Srbije i komitskom vojvodi Vojislavu Tankosiću, po kome to mesto i nosi ime.

Spomenik je otkriven u februaru 2023. godine, a vrednost radova je 4,9 miliona dinara.

Ova vest je deo projekta “Novi Sad na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.