Reciklomati uskoro na ulicama Novog Sada: Evo koje benefite donose i kako se koristi

NOVI SAD – Kako je najavljeno na instagram profilu Gradske uprave za zaštitu životne sredine, građani Novog Sada uskoro će biti u mogućnosti da odvajaju otpad u reciklomate koji su postavljeni na pet lokacija u gradu, a tom prilikom moći će osvoje vredne nagrade svakog meseca.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Gradska uprava zžs Novi Sad (@gradskauprava.zzs.ns)

Za sada su reciklomati u Novom Sadu već postavljeni u centru grada, kod „Apolo“ centra i ispred Skupštine Grada Novog Sada, a detaljan spisak lokacija biće naknadno objavljen.
Da podsetimo, reciklomati su i ranije postavljani na ulicama našeg grada, a poslednji put prošle godine, u vreme održavanja Exit festivala i na novosadskom Ultra Challenge turniru u basketu 3×3 održanom na Spensu.

Tada su kompanija “Sekopak” i Grad Novi Sad takođe postavili pet reciklomata na različitim lokacijama u gradu.
U drugim gradovima Republike Srbije ovakve pametne mašine su već odavno zaživele i daju odlične rezultate po pitanju očuvanja životne sredine, a građani su ih sa oduševljenjem prihvatili.

Prve reciklomate dobili su Kragujevčani 2020. godine na 5 lokacija, zatim Beograđani aprila 2021. godine na 25 lokacija, a Nišlije i Aranđelovčani tokom 2022. godine po jedan reciklomat.
Šta su reciklomati?

Reciklomati predstavljaju tehnologiju koja na lak i zanimljiv način donosi korist i pojedincu i društvu i životnoj sredini. On je „stand-alone“ mašina koja se postavlja na javnim površinama.

Ove pametne mašine imaju mogućnost prepoznavanja četiri vrste ambalažnog otpada: plastičnih (PET) flaša, staklenih flaša, Tetra Pak ambalaže i aluminijumske (ALU) ambalaže (limenki).
Kako se koristi reciklomat?

Kada korisnik ubaci ambalažu, elektronski sistem prepoznavanja skenira ambalažu i procenjuje koja je vrsta u pitanju, praveći razliku između tipova ambalaže.

Ukoliko je ubačeni predmet adekvatne vrste i pogodan za reciklažu, uređaj ga prihvata i šalje u sekciju za skladištenje. Ako ubačeni predmet nije adekvatan, reciklomat ga vraća Korisniku.

Građani koji recikliraju mogu biti nagrađeni birajući po unapred utvrđenim načinima nagrađivanja.

Primera radi, Beograđani su novac koji su skupili ubacujući ambalažu mogli da iskoriste za vožnju gradskim prevozom, donacijom u humanitarne svrhe ili da dopune Globaltel.

Reciklomati omogućavaju da se umesto u prirodi, izuzetno velike količine otpada nađu u procesu i nakon reciklaže ponovo budu iskorišćene kao nove sirovine uz sekundarne pozitivne efekte kao što su drastične uštede energije i očuvanje životne sredine za nas i buduća pokolenja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.