Recept za krempitu iz 1946. godine

Recpet iz “Kluba književnika” je već ušao u istoriju, a mnogi se slažu da a bolji ne postoji.

Ukoliko volite krempitu, obavezno ispobajte i ovaj način pripreme.

Sastojci:

  • 14 žumanaca
  • 200 grama šećera
  • 2,2 litra mleka
  • 40 grama želatina
  • Tri kesice vanilin-šećera
  • 400 grama praha za šlag
  • 500 grama zamrznutog lisnatog testa

 Priprema:

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem.

Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već “žilava”.

Za krem pomešati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mleka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata.

Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mleka. Pomešati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru.

Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim “poklopcem” od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.