Raznovrsni događaji povodom Nedelje istraživača

NOVI SAD – EU info Point u saradnji sa Naučnim klubom Novi Sad u okviru Nedelje istraživača organizuje i učestvuje na nekoliko događaja.

U Novom Sadu i Inđiji EU info Point će učestvovati na glavnom događaju povodom Evropske noći istraživača u petak 29. spetembra od 16 do 22 časa gde će na štandovima različite organizacije, istraživanja i projekti imati priliku da pokažu svoje aktivnosti i dostignuća.

Glavni događaj u Novom Sadu održaće se u Kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b), a posetioci će moći da pogledaju interesantne projekte i instalacije koje povezuju umetnost i nauku u raznim nivoima.

Eliksir besmrtnosti, Slikanje hemijom, Fizika senke, Tajna u Mona Lizinom oku, Balerina iz laboratorije, Putevi vetra, Koji je tvoj algoRITAM, MagnetikART i Tehno-art fuzija samo su neke od tema koje su novosadski naučnici brižljivo osmislili. Posetioci će na bini elektronske muzike moći da uoče povezanost zvuka i magnetnih čestica, da otkriju neverovatne svetove biljnih proteina, savršenih kristala i zaboravljenih hranljivih useva, da testiraju sposobnost razlikovanja boja i prepoznavanja aroma…

U Inđiji u centru grada (ulica Vojvode Stepe) Evropska noć istraživača održava se osmi put, poslednji petak u mesecu, 29. septembra od 16:00 do 20:00 časova.

Pod sloganom: „Nauka je umetnost!”, cilj je istaći neraskidivu vezu između nauke i umetnosti i promovisati kreativnost, kritičko mišljenje i rešavanje problema kao veštine naučnika i umetnika, koje ujedno predstavljaju imperative razvoja nauke i društva. Na ovaj način želimo da inspirišu mlade ljude da budu inovativni i da preispituju i traže kreativna rešenja za različite probleme i izazove oko nas.

EU info Point u okviru Evropske Nedelje istraživača organizuje izložbu “Dekodiranje materije” i razgovor sa autorkom, umetnicom Adrijen Ujhazi koja će biti održana u Planetarijumu na Petrovaradinskoj tvrđavi (Petrovaradinska Tvrđava 11) u četvrtak 28. septembra u 20 časova. Ovaj događaj realizuje se u saradnji EU Info point-a Novi Sad i Kulturnom stanicom Svilara Laboratorijom za mikologiju – ProFungi, Departmana za biologiju i ekologiju i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Takođe, u saradnji sa Kulturnom stanicom Svilara i programom Kreativna Evropa EU info Point organizovao je i Otvorena vrata o programu Kreativna Evropa u Srbiji, odnosno Antena Desku Kreativne Evrope u utorak 26. septembra od 17 do 19 časova.

Slogan ovogodišnje manifestacije Evropkse noći istraživača je „Svetlost nauke” i prati glavnu temu manifestacije – nauka za javnost. Na sajtu Evropske noći istraživača možete da pronađete detaljan program sa satnicama i lokacijama. Mnoštvo sadržaja, sa jednom misijom – da se osvetli zabavno lice nauke.

Noć istraživača je otvoren i besplatan sadržaj, održava se pod pokroviteljstvom Evropske komisije u preko 400 gradova širom Evrope. Cilj manifestacije je podizanje svesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke za društvo tako što stavljamo istraživače u fokus šire javnosti. Sadržaji su prilagođeni svim uzrastima, predznanje nije neophodno.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: