Novi Sad: Svečano otvoren 17. Međunarodni festival proze (FOTO I VIDEO)

NOVI SAD – Sinoć je u srcu Novog Sada, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, sa početkom od 18 časova, svečano otvoren Međunarodni festival proze “PROSEFEST”. 

Uz podršku Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja, Međunarodni festival proze organizovan je po 17. put. Svečanom otvaranju prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Grada Novog Sada, Igor Crnobarac i pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada, Sunčica Marković.

Uz besedu uglednog književnika Vladimira Pištala, otvorena je ceremonija:

“Dragi svi, drago mi je da smo se okupili ovde na Prozefestu, jer sam vezan za ovaj festival i uvek sam osećao da je ovakva Međunarodna institucija kao što je ova, kapija svud. Jer vodi na sve strane istovremeno, dovodi nam ljude iz drugih književnosti i naše mlade ljude odvodi u te druge književnosti, obavljajući tu multikulturnu razmenu. Festival je osnovan kako bi se književnost vratila svom, živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom. To i radimo, i na neki način ovde je književnost potražila svoje korisnike. Što se tiče mladih ljudi, ovo nije moja ideja da naglasim, već Ive Andrića, on je rekao da se mladim ljudima uvek treba pažljivo obraćati, jer, kako on kaže, ne znamo kome se obraćamo. To je jako važno, sa mladim ljudima treba razgovarati sa ozbiljnim poštovanjem jer ne znamo s kim razgovaramo. Pošto govorimo o čitaocima i piscima, ja mislim da je najbolji savet za njih, da čitaoci ne očekuju da se izlaz prilagodi njima, već da se oni prilagode to novom univerzumu, poenta je da se vi prilagodite tom novom savetu koje vam nudi pisac. Sa druge strane, pisac treba da se obraća čitaocu kao čoveku inteligentnijim od sebe i sa boljim ukusom. Da ne govori nadole nego da se obraća nekom budućem čitaocu i nadamo se da će taj biti inteligentniji i sa boljim ukusom, jer to je pravo ulaganje u budućnost. I ovo je rekao Ivo Andrić”, izjavio je književnik, Vladimir Pištalo.

Na svečanom otvaranju, Međunarodna književna nagrada „Milovan Vidaković“ uručena je francuskom piscu Eriku Vijaru. Nagradu je uručio predsednik Organizacionog odbora festivala Nedeljko Mamula.

“Velika je čast što su moje knjige dobile nagradu Milovan Vidaković i zadovoljstvo je videti pažnju koja se poklanja mojim knjigama, u zemlji koja nije moja. Pisati, to je ulaziti u neizvesno, opskurno, u zanosu reči koje nadolaze u svim svojim oblicima uz određenu lucidnost koju nam čin pisanja otkriva. Mi smo odgovorni za to, za dubinu i otisak svake reči i svakog daha. Danas bi bilo otrcano da se pisac pravi da je nepristrasan, bez svog glasa jer književnost ipak vredi više. Književnost je ne sumnjivo univerzalna, ali se piše na brojnim jezicima. Ohrabren sam i ganut činjenicom da se misli, osećanja i ritam mojih knjiga, prenose na strani jezik koji ne govorim”, rekao je francuski pisac, Erik Vijar.

Nakon kratke pauze i koktela, održano je književno veče laureata. Posebnu čar doneo je razgovor učenika Karlovačke gimnazije sa piscem, dok je o njegovom stvaralaštvu govorio i pisac Dragan Velikić.

Na svečanom otvaranju Međunarodnog festivala proze, predstavljen je i nemački pisac, Lajf Rant. O prozi pisca govorio je Aleksandar Šurbatović, dok su razgovor vodili učenici Gimnazije “Svetozar Marković”.

Publici će se ove godine, pored Vijara i Ranta, predstaviti i Horhe Volpi (Meksiko), Želimir Periš (Hrvatska), Gabi Čutak (Mađarska), Magdalena Blažević (Bosna i Hercegovina), te domaći pisci Vladimir Kopicl i Darko Tuševljaković.

Programi se svake večeri održavaju od 19.00 i od 20.00 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, a ulaz je slobodan.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: