RAV: Plan razvoja AP Vojvodine 2023. – 2030. godine usaglašen sa agendom 2030. godine

VOJVODINA – Na konferenciji “Agenda 2030 u fokusu: Put održivog razvoja Srbije” koja je 15. novembra 2023. održana u Beogradu, razgovaralo se o ključnim pitanjima održivog razvoja u Srbiji. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Razvojne agencije Vojvodine (RAV), koja je sprovodila izradu Plana razvoja AP Vojvodine 2023 – 2030. Plan razvoja Vojvodine 2023 – 2030. rezultat je obimnog poduhvata u uspostavljanju ciljeva održivog razvoja kao ključnih elemenata planiranja, te da je njihovo integrisanje u Plan bio izuzetno značajan poduhvat:

„Budući da je projekat izrade ovog dokumenta bio pionirski po mnogim pitanjima, radili smo u saradnji sa GIZ-om kroz njihov program Reforma javnih finansija i program Podrška reformi javne uprave. Ključni segmenti Plana, odnosno ciljevi i pripadajuće mere usaglašeni su sa Agendom 2030, odnosno sa ciljevima održivog razvoja, te su za svaki prioritetni cilj i meru uspostavljene veze sa pripadajućim ciljevima i potciljevima održivog razvoja“, poručio je Darko Bušešević, direktor Razvojne agencije Vojvodine (RAV).

Bulješević podseća da je u ovom procesu učestvovalo preko 100 ljudi iz oko 20 različitih institucija, a eksperti RAV-a su kroz intenzivan rad sa ljudima uspeli da utiču na podizanje svesti, ne samo o značaju i značenju ovih ciljeva, nego i načinima njihove integracije u svakodnevnu praksu.

„Za nas, kao i za kompanije sa kojima radimo, veliki je izazov pratiti sve trendove na polju održivosti i pomagati kompanijama da se sa njima upoznaju i da ih implementiraju, ali našu najznačajniju ulogu u tom delu vidimo u mogućnosti uticaja na sistemski pristup održivom razvoju u kreiranju javnih politika. Plan razvoja je upravo otvorio novi prostor za aktivnije sistemsko uvođenje ciljeva održivog razvoja u praksu planiranja i kreiranja javnih politika, a time snažnijeg ekonomskog razvoja i povećanja životnog standarda stanovništva “, zaključio je Bulješević.

Razvojna agencija Vojvodine posebnu pažnju pridaje međuopštinskoj saradnji, posebno fokusiranu na oblasti kao što su upravljanje otpadom, zaštitu životne sredine i kulturne događaje. U sklopu Plana, podržane su aktivnosti koje stvaraju preduslove za zajedničko obavljanje poslova više jedinica lokalne samouprave. Uprkos izazovima, RAV je posebno posvećen pružanju savetodavnih usluga širokoj mreži klijenata, od donosilaca odluka do poslovne zajednice.

Konferenciju je organizovala fondacija „Ana i Vlade Divac“, a panelisti su bili i predstavnici Ambasade Švajcarske, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Republičkog zavoda za statistiku, UNDP-a Srbija, Stalne konferencija gradova i opština, KLER-a, Privredne komore Srbije, Republičkog sekretarijata za javne politike Vlade Republike Srbije, Ministarstva za evropske integracije, Nacionalnog konventa o evropskoj uniji (NKEU), Smart Kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje, kompanija Koka-Kola, Delta Holding i drugi.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinasirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: