Razvojna agencija Vojvodine: Industrijska proizvodnja u Vojvodini beleži rast od 3,4 %

NOVI SAD – „Industrijska proizvodnja u Vojvodini beleži rast, uprkos prisutnim problemima i rastućim troškovima u globalnim lancima snabdevanja. U periodu od januara do avgusta 2023. godine, ostvareno je povećanje fizičkog obima ukupne industrijske proizvodnje za 3,4%, u odnosu na isti period prethodne godine.

Prerađivačka industrija je osnovni pokretač rasta industrijske proizvodnje i činila je 95,2% ukupne proizvodnje u nevedenom periodu. Prateća automobilska industrija, metal, guma, plastika i elektronika spadaju među najperspektivnije oblasti u kojima posluju preduzeća u Vojvodini za koje u kontinuitetu kreiramo podsticajne mere za rast“, poručio je Darko Bulješević, direktor Razvojne agencije Vojvodine.

Vojvodina je sedište brojnim firmama koje se bave proizvodnjom delova, komponenti i usluga za automobilsku industriju. Proizvodnja preduzeća iz oblasti prateće automobilske industrije, metala, gume, plastike i elektronike beleži kontinuiran rast u ukupnoj industrijskoj proizvodnji AP Vojvodine, sa 20,0% u 2018. na 30,5% u 2022. godini. Trend rasta učešća nastavlja se i u 2023. godini i iznosio je 35,6% u periodu od januara do avgusta 2023. godine.

Razvojna agencija Vojvodine svake jeseni organizuje Dan dobavljača za preduzeća iz sektora prateće automobilske industrije, metala, gume, plastike i elektronike, čime od 2017. godine kontinuirano podstiče unapređenje i poslovanje kompanija na teritoriji Vojvodine. Organizovanjem B2B sastanaka na ovom događaju, povezuju se domaće i strane kompanije i pruža se pomoć domaćim kompanijama da uđu u dobavljački lanac većih kompanija.

„Osnaživanjem domaćih mikro, malih i srednjih preduzeća da budu deo lanca dobavljača velikih kompanija, želimo da povećamo izvozni potencijal preduzeća koja posluju u AP Vojvodini i time obezbedimo kontinuitet rasta industrijske proizvodnje“, naglasio je Bulješević.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.