Raspisan konkurs za stipendije Vlade Francuske

NOVI SAD – U želji da podstakne mobilnost studenata, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji, raspisali su novi konkurs za dodelu stipendija za 2024-2025. godinu za studente iz Srbije koji žele da nastave školovanje u Francuskoj.

Konkurs obuhvata dve vrste stipendija i jedan program kofinansiranja stipendija:

Stipendije Master 2 – Mogu da konkurišu studenti koji su završili studije ili su na poslednjoj godini četvorogodišnjih studija, imaju dobro znanje francuskog jezika, ali postoji mogućnost konkurisanja i za određene programe na engleskom jeziku. Prednost imaju studijski projekti koji se uklapaju u postojeću saradnju između Francuske i Srbije. Ove stipendije pokrivaju troškove upisa na fakultet, smeštaja i hrane (do 10 meseci), socijalno osiguranje i druge vidove podrške,

Stipendije za doktorate u komentorstvu – mogu da konkurišu studenti koji su završili master studije. Za visoke studije u Francuskoj u okviru doktorata u ko-mentorstvu, student je upisan na dva fakulteta (u Francuskoj i u Srbiji), priprema doktorsku disertaciju u saradnji sa dva mentora i sprovodi svoje istraživanje naizmenično u Francuskoj i u Srbiji po 6 meseci svake godine u periodu od 3 uzastopne godine. Ugovor o ko-mentorstvu potpisuju oba univerziteta. Ove stipendije pokrivaju troškove pisa na fakultet, socijalno osiguranje, smeštaj i hranu za period boravka u Francuskoj od najviše 6 meseci svake godine, drugi vidovi podrške,

Kofinansiranje stipendija – program koji se realizuuje u saradnji sa Fondom za mlade talente Republike Srbije. Studenti iz Srbije dobitnici stipendije „Dositeja“ Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije koji su upisani u neku visokoškolsku ustanovu u Francuskoj na studije master nivoa ili doktorata iz oblasti egzaktnih, tehničkih, prirodnih, političkih, ekonomskih ili pravnih nauka.

Svake godine oko 650 studenta iz Srbije odabere Francusku za nastavak studija u nekoj od 3.500 visokoškolskih ustanova u Francuskoj.

S obzirom na veliki broj kandidatura i strogu selekciju, preporučuje se kandidatima da se prijavljuju i za druge programe stipendija da bi povećali svoje šanse da studiraju u Francuskoj. Pratite Instagram stranicu @campusfranceserbie na kojoj se objavljuju konkursi za stipendije raznih institucija.

Konkurs za stipendiju Vlade Francuske otvoren je do 29. marta 2024.

Detaljne informacije o Konkursu možete pronaći na sledećem linku.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.