logo transparend vojvodina uzivo

Novosađani se pokazali kao savesni u recikliranju: Narednog meseca Grad planira postavljanje PET novih RECIKLOMATA

NOVI SAD – U želji da se građani motivišu da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji, reciklomati su probni period bili postavljeni na pet lokacija u okviru Festvala „Egzit” tokom 2023. godine. Kao dodatna motivacija osmišljena je i nagradna igra „Recikliraj i osvoji” za sve posetioce festivala gde je za najvrednije „reciklere”obezbeđeno preko 100 nagrada.

Glavne nagrade, karte za prošlogodišnji “Egzit”, osvojili su recikleri sa sakupljenih 450 zelenih poena, takođe, bilo je i drugih poklona kao što su sezonske ulaznice za Štrand, rančevi, majice, kišobrani i slično.

Sugrađani odgovorno postupaju sa otpadom i aktivno koriste reciklomate

-Kako se ovaj vid odvajanja reciklabilnog materijala pokazao interesantan ciljnoj grupi, Grad Novi Sad je odlučio da reciklomate postavi na pet lokacija na teritoriji Grada Novog Sada. U prethodnom periodu rađeno je na osmišljavanju promotivne akcije, izgradnji aplikacije, obezbeđivanju poklona koji su planirani za najbolje reciklere , kao i izboru najprikladnijih lokacija i stvaranju uslova za tehničku postavku reciklomata- rekli su za NS Uživo iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Foto: Pexels

Početak ovogodišnje akcije, a samim tim i stavljanje u funkciju novih reciklomata, planirano je za naredni mesec, a kada Grad realizuje ovu inicijativu blagovremeno će svi građani biti obavešteni o potencijalnim lokacijama gde će moći da nastave da se ponašaju odgovorno prema ekologiji i svojoj okolini.

Ono što je važno naglasiti jeste da vrste otpada, odnosno ambalaže, koja može da se odloži u reciklomat je PET i aluminijumska ambalaža. Ono što ovaj mehanizam razlikuje od klasičnog vida primarne selekcije, gde građani ambalažni otpad odlažu u namenske kontejnere, jeste čistoća prikupljenog materijala, jer reciklomat neće prihvatiti materijal koji nije odgovarajući.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.