Rad u otvorenim kancelarijama smanjuje stres kod zaposlenih

Novo istraživanje objavljeno u stručnom listu Occupational and Environmental Medicine ukazuje na to da otvoreni radni prostori stimulišu zaposlene da budu aktivniji te da se na taj način reše suvišnog stresa.

– Postajemo sedeća radna snaga. Sve što možemo učiniti, čak i pasivno, na podsticanju fizičke aktivnosti imaće ogromne koristi – rekao je glavni istraživač Casey Lindberg.

On i njegove kolege pratili su telesnu aktivnost i nivo stresa kod 231 kancelarijskog radnika, a za sve je pre početka studije ustanovljeno da su zdravi. Neki su tokom eksperimenta radili od kuće, dok su drugi radili u prostorijama koje nisu imale pregrade među stolovima. Ostali su radili u kancelarijama opremljenim kabinama s visokim pregradama.

Radnici koji su radili na otvorenom prostoru bili su 20% aktivniji od onih u kancelarijama bez pregrada između radnika i čak 32% aktivniji od kolega u kancelarijama s pregradama, pokazalo je ovo istraživanje, prenosi Hayat.ba.

U odnosu na kolege koje većinu radnog vremena provedu sedeći, aktivniji radnici imali su 14% niži nivo stresa.

Tokom tri dana i dve noći, učesnici studije nosili su uređaje za praćenje rada srca i ukupne aktivnosti. Takođe su ispunili ankete koje su za cilj imale dobijanje podataka o promenama raspoloženja na poslu. Istraživanje je na samom kraju procenilo ukupni nivo stresa.

Nakon analize niza faktora, uključujući dob, pol i gojaznost, istraživači su primetili da su muškarci sve više aktivni u kancelariji nego žene, a mlađi i mršavi radnici manje pod stresom u odnosu na starije i nešto punije kolege.

Na samom kraju, Lindberg je napomenuo da iako se čini da su otvorene kancelarije povezane s boljim mentalnim zdravljem, studija ne pokazuje konkretne uzroke i posledice. On se nada da će nalazi njegovog tima dovesti do novih studija o prednostima i nedostacima različitih aspekata kancelarijskog obavljanja posla i posla na otvorenom, piše Health 24.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.