Preporuka redakcije: Knjiga nedelje – “Za crnom devojkom” banatskog pisca Aleksandra Tišme

Ove nedelje redakcija Vojvodina uživo vam preporučuje knjigu “Za crnom devojkom” našeg čuvenog književnika Aleksandra Tišme. Tišmina dela ne samo da predstavljaju najlepša dela srpske književnosti, već govore o najdubljim ljudskim osećanjima. 
Foto: Print Screen/Promo/Vulakan

Aleksandar Tišma je banatski pisac, rođen u Horgošu, na severu Srbije. Tišma je bio poznat po svom jednostavnom stilu, a njegov rad preveden je na mnogo jezika, dok su njegova dela uvrštena kao jedna od najvažnijih i najvećih dela 20. veka. Iako je njegovo najpoznatije delo “Upotreba čoveka”, redakcija vam za ovu nedelju preporučuju knjigu “Za crnom devojkom” koja savršeno odgovara sadašnjem vremenu i opisuje neke od najtežih ljudskih stanja – strah i teskobu.

Roman “Za crnom devojkom” govori o napuštanju jednog ograničenog i tesnog stanja ljudske psihe koju je sam subjekat Tišminog dela stvorio. To napuštanje ljudskog teskobnog stanja koje ga sputava, a ujedino ga se subjekat teško oslobađa – upravo zbog kreacinostičkog momenta samog subjekta, jedno je od neiscrpnih tema. Psihološki napisano, a istovremeno pokazuje i ljudsku teskobu i društveno stanje – maestralno spaja mentalnu i socijalnu strukturu kroz fantastičnu metaforu traganjem za crnom devojkom.

Ukoliko ste ove nedelje, baš kao što smo i mi, zainteresovani za malo ozbiljnije i teže štivo, a ujedino i vanvremensko delo, poslušajte preporuku redakcije!

Želimo Vam prijatnu nedelju!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.