Putevima Rajačića u palati Ilion u Karlovcima: Svi članovi porodice na okupu

NOVI SAD – Izložba „Putevima Rajačića” posvećena znamenitoj srpskoj porodici Rajačić, čiji autor je istoričarka-muzejska savetnica u Muzeju grada Novog Sada dr Gordana Petković, otvorena je preksinoć u palati „Ilion” u Sremskim Karlovcima.

Postavka, koja sadrži dokumente, fotografije, portrete, nameštaj i lične predmete najpoznatijih i najaktivnijih članova porodice, koji su gotovo svi bili i stanovnici palate „Ilion”, moći će da se pogleda do kraja godine.

Kako je na otvaranju rekla sama autorka, izložba je drugačija od svih dosadašnjih koje su otvorene u tom zdanju zbog toga što predstavlja prvi put članove te baronske porodice. U čast najistaknutijeg člana porodice, patrijarha Josifa Rajačića, 2005. godine priređena je izložba u Muzeju Vojvodine, a ostali pripadnici koji su živeli upravo u zdanju koje je gotovo 76 godina depandans Muzeja grada Novog Sada nisu do sada bili u dovoljnoj meri poznati javnosti. Stoga je, kako je rekla dr Gordana Petković, izložba svojevrstan dug porodici.

Izložbu je otvorio, u ime vladike Vasilija, arhimandrit karlovačkog manastira Vavedenja Presvete Bogorodice dr Kleopa Stefanović, rekavši, između ostalog, da izložbe poput ove jesu za sve ne samo sećanje na jednu epohu nego škola za budućnost. Gledajući eksponate, kazao je otac Kleopa, mi učimo kako treba da gradimo svoju budućnost i izvlačimo posebne zaključke i pouke.

– Ljubav prema domovini, Sremskim Karlovcima, porodici, jesu ideali koje, gledajući sve što nas okružuje ovde, unosimo u svoja srca. Ovom izložbom autorka nam je ne samo dočarala period Rajačića nego i podstakla na razmišljanje u kakvom gradu živimo, ko su nam preci, koliko smo ih dostojni i šta možemo da učinimo da ih ne bismo obrukali – istakao je otac Kleopa.

Za izložbu „Putevima Rajačića” prof. dr Slobodan Bjelica kazao je da je na pravom mestu, u kući Rajačića i da je ona priča o jednoj velikoj porodici, ali istovremeno ukazuje na značaj porodice kod Srba uopšte.

– Znamo da je porodica osnov društva, države i nacije. Znamenita porodica Rajačić potekla je iz krševite Like. To je bilo doba njenog uspona, a zenit je doživela u Sremskim Karlovcima. Tada oni stupaju na veliku istorijsku scenu, pre svega preko najznačajnijeg člana, a to je patrijarh Josif Rajačić. Ali ni on ne bi postigao to što jeste da nije odrastao u porodičnom gnezdu koje ga je formiralo i usmerilo da dostigne najviše visine i u političkom i crkveno-jerarhijskom pogledu – rekao je dr Bjelica.

Osim predmeta i dokumenata koji su pripadali Rajačićima, a čuvaju se u karlovačkom muzeju, izloženi su i neki koji se nalaze u privatnim zbirkama i Muzeju Vojvodine, što se naročito odnosi na patrijarha Josifa.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: