Novosadski sajam i Muzej Vojvodine – gradimo budućnost, čuvamo tradiciju (FOTO)

NOVI SAD – U sklopu 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu (od 20 do 26. maja) u hali broj 6 postavljen je deo izložbe Muzeja Vojvodine ”Pšenica – od njive do trpeze”.

Na izložbi na Novosadskom sajmu su izloženi arheološki predmeti iz zbirki Muzeja Vojvodine i poljoprivredna mehanizacija iz Muzejske zbirke Kulpin.

Foto: Vojvodina uživo

Kako je Muzej Vojvodine našao svoje mesto na Novosadskom poljoprivrednom sajmu i šta je to što čini nasleđe ovog podneblja, za Vojvodina uživo, govorio je kustos etnolog Aleksandar Antunović:

– Direktan povod za postavljanje muzejske izložbe ”Pšenica – od njive do trpeze” na ovogodišnjem Novosadskom poljoprivrednom sajmu, jeste dupli jubilej. Naime, ove godine je 100 godina Novosadskog sajma i 90 godina poljoprivrednog sajma.

Foto: Vojvodina uživo/kustos etnolog Aleksandar Antunović

Saradnja izmedju Muzeja Vojvodine i Novosadskog sajma je postojala i ranije, odnosno ovo je druga godina, kako Muzej Vojvodine ima svoju postavku na Novosadskom poljoprivrednom sajmu.

Foto: Vojvodina uživo

 

Tema je ”pšenica”, koja simbolizuje Vojvodinu kroz hranu i sam život u najboljem svetlu. Ona je jedna od kultura koja traje i koja se najduže gaji na ovom prostoru, a i dan danas je osnova u ishrani.

Foto: Vojvodina uživo

Sama postavka ima dve celine. Krupniji delovi postavke su izloženi na sajmu, dok je drugi deo izložen u samom Muzeju Vojvodine,

Foto: Vojvodina uživo

Nama je cilj, da podsetimo ljude, na njihovo poreklo. Poljoprivreda je suština života na ovom prostor, odnosno pšenica. Muzej Vojvodine i muzejski kompleks Kulpin su institucije koje baštine i čuvaju veliki deo materijala koji se odnosi na poljopivredu.

Foto: Vojvodina uživo

Pored sajma, naša postavka biće do 20. septembra izložena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. To je jedinstvena prilika, da ljudi sagledaju, koliko za samo par decenija se, primarna poljoprivredna proizvodnja promenila. Od čoveka, mašine i danas do veštačke inteligencije.

A, sve je počelo od zrna, reči su kustosa etnolog Aleksandra Antunovića, za portal Vojvodina uživo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: