logo transparend vojvodina uzivo

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Odluka da se ukine dinar bukvalno znači da nam se ukida parče hleba, život

KOSOVSKA MITROVICA –Srbi sa KiM okupili su se danas u 12 časova u Kosovskoj Mitrovici na velikom protestnom opštenarodnom skupu, kojim žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o ukidanju dinara, kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima.

Prisutni građani nose zastave Srbije i transparent „UN  USA 1244 HELP“, „Evropo otvori oči“, „Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu“, „Ovo je okupacija“. „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“. Prisutni su i predsednik i potpredsednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović.

Skup je počeo himnom „Bože pravde“.

Dušanka Đorović iz Udruženja ujedinjenih penzionera prva se obratila.

-Poštovani građani, dragi penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici. Obraćam vam se kao predstavnik najstarijih sugrađana koji su radili i gradili bolju budućnost. Ovde smo stvorili svoje porodice i dočekali svoje unuke. Odluka da se ukine dinar bulvalno znači da nam se ukida parče hleba, život. Ako se zabranjauje prodaja srpskih proizvoda, srpskih lekova, onda šta nam ostaje.

Velika je laž da možemo otvarati račune u kosovskim bankama i podizati penzije. One ne priznaju dotok novca na osnovu rešenja o penzijama jer ne priznaju srpski PIO. Umesto dda se igramo sa napim unucima, mi na ulici ostvarujemo osnovna elementarna prava, pravo na parče hleba.

Pitam međunarodnu zajednicu šta smo mi krivi da nam se obustavlja penzija. Nećemo ništa tuđe, samo naše što smo pošteno zaradili. Hiljade Albanaca, Bošnjaka, Roma primaju kao i mi. Ne tražimo ništa, pozivamo miroljubivi svet da ne ostanu nemi na naše apele. Nama je potrebno da se ukine ova odluka i omogući dostava dinara našim poštama i bankama. Ova odluka je potrebna dda živimo normalno kao sav ostali svet, rekla je Đorović.

Foto: Tanjug printscreen

Profesorka Dragana Milenković obratila se potom sugrađanima u ime profesora, studenata Ekonomskog fakulteta iz Kosovske Mitrovie.

-Ova odluka je diskriminatorna, politički motivisana i ugrožava opstanak Srba na KiM. Kako će roditelji kupiti hranu deci, kako će studenti platiti svoje ispite. Ukidanje života za naš narod. Dinar je opstajao ovde čak i u najgorem vremenu okupacije

Iz Udruženja penzionera, čiji su predstavnici najavili i prijavili skup nadležnim organima, rekli su da na mitingu očekuju veliki broj svojih sunarodnika, zdravstvene radnike, prosvetne radnike, socijalno ugrožene, studente i omladinu, jednom rečju “sve one kojima je direktno ugrožena egzistencija nepravednim merama iz Prištine“.

“Ovo će biti jedan naš zajednički mirni apel i skup da pokažemo celom svetu da vide našu muku i obespravljenost“, istakli su iz Udruženja za TV Most.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.