logo transparend vojvodina uzivo

Predsednik Vučić: Kurtijev glavni i konačni cilj da protera sve Srbe sa KiM

BEOGRAD – Vučić je istakao važnost toga što je imao priliku da na Savetu bezbednosti da iznese podatke i konkretne brojke koje rasvetljavaju „progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, uprkos suštinskim neslaganjima među državama članicama Saveta bezbednosti UN, nesumnjivo nezadovoljstvo povodom postupaka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija opipljivo među predstavnicima SAD, Francuske, Kine, Rusije i drugim, istakavši da je Kurtijev „glavni i konačni cilj“ da protera sve Srbe sa KiM.

– Baš suprotno – ukazao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa glavnim zaključcima sa sednice Saveta bezbednosti UN posvećene KiM i da li se situacija možda polako pomera ka više razumevanja za srpsku poziciju, Vučić je odgovorio da ne može to tačno da kaže, ali da može da potvrdi da je „bez sumnje, najmanje 13 od 15 država članica Saveta bezbednosti UN primetilo da Kurtijeve jednostrane odluke, posebno u vezi sa pitanjem srpske valute, nisu dobrodošle, nisu bile dobre i ne doprinose miru i stabilnosti regiona”.

Vučić je istakao važnost toga što je imao priliku da iznese podatke i konkretne brojke koje rasvetljavaju „progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu“.

Predsednik je istakao značaj mogućnosti da se obrati državama članicama SB UN i „objasni neka pitanja“.

Osvrćući se na to što je na sednici Saveta bezbednosti UN Kurti optužio Srbiju da prevozi džakove novca na sever KiM za finansiranje raznih kriminalnih aktivnosti, Vučić je kazao: “Tada smo rekli, to je uradila ovlašćena i specijalizovana britanska kompanija i ljudi su bili zapanjeni kada su to čuli. Nisu mogli verovati u prvom trenutku kada sam spomenuo ime kompanije, a to je Henderson. Znali su da govorim istinu. I videli ste da je Kurti posle toga zaćutao i nakon toga nije to spomenuo”.

Na pitanje da li nakon poruke Saveta bezbednosti UN Kurtiju i ponovljenih poziva SAD veruje da će vlada privremenih prištinskih institucija suspendovati svoju odluku, Vučić je odgovorio da ne veruje.

– Kurti se nada velikoj pobedi na izborima koje će uskoro raspisati. I to je njegova ideja. Kurti je ideološki negde u periodu pre 80 godina, kao najbolji naslednik politike Envera Hodže, anarhista, marksista, ideološki veoma jako usmeren protiv Srbije. Bez kompromisa. Kompromis je loša reč za njega. Bez ustupaka, i nastaviće protiv srpskog naroda kako bi ih sve proterao sa Kosova. Ne sumnjam u to. I znam da je to njegova glavni i konačni cilj – kaže Vučić.

Vučić je rekao da u svetskim medijima ima mnogo izmišljotina, mnogo neistina protiv suverenih i nacionalnih interesa Srbije, a kao najbolji primer naveo je slučaj Sandulović.

Ističući značaj sednice Saveta bezbednosti UN, Vučić je rekao da je to bila „dobra platforma i dobra prilika da reagujemo pravilno i odgovorno“, dodajući da veruje da smo to uspeli.

– Ali i oni, moram da budem veoma fer i da priznam, čak i oni su govorili da nisu baš zadovoljni Kurtijem“, rekao je Vučić osvrćući se na izjavu ambasadora Džejmsa Kariukija na sednici SB UN o KiM, koji je osudio vladu u Prištini zbog toga što je pokazala „nedovoljnu pažnju * za uticaj na manjinske zajednice.

– Bar nisu bili zadovoljni tehničkim pitanjima – rekao je Vučić govoreći o izjavi britanskog ambasadora u Savetu bezbednosti.

Na pitanje kako ocenjuje saglasnost u Savetu bezbednosti UN koja se proteže od Sjedinjenih Država do Rusije, od Ujedinjenog Kraljevstva do Kine, kao odgovor na Kurtijevu jednostranu odluku da suspenduje srpski dinar, Vučić kaže da „nikome nisu potrebna nova žarišta“, da „nikome nisu potrebni novi problemi, nova eskalacija na Zapadnom Balkanu, ni SAD-u, ni Rusiji“.

– I verujem da je to bio jedan od razloga zašto su se svi zalagali za deeskalaciju i mir u regionu. To je možda bio jedini slučaj – sve ostalo o čemu bismo mogli razgovarati u budućnosti, zvučaće drugačije, imaće različite alate i različite zaključke s različitih strana – rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše činjenicu da će SAD dati Prištini 246 projektila „džavelin“, Vučić kaže da je to njihova odluka još pre događaja u Banjskoj.

“Razgovarao sam o tome (džavelinima) sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, gospodinom O’Brajenom i svima ostalima. Odluku su doneli i pre nego što se dogodila Banjska. E, to je njihova odluka. Oni znaju da imamo jako jaka oklopna vozila, jedinice i sve ostalo. Uradili su to namerno. To je njihova odluka, sa kojom se ne slažemo“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je napomenuo da su SAD svetska sila broj jedan, a da Srbija, kao mala država, treba da učini koliko može da im se približi i da u budućnosti bolje sarađujemo.

– Bilo da ćemo se uvek slagati s njima ili ne, ne sumnjam da to neće biti slučaj, ali koliko god možemo da učinimo da izgradimo poverenje među nama, to će biti bolje za našu zemlju – dodaje predsednik Srbije.

Osvrćući se na složenu geopolitičku situaciju i svoje razgovore u Njujorku s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, Vučić je ocenio da je „zaista teško“, da je u svetu puno ratova i geopolitičkih sukoba i „nervoze među najvažnijim ljudima i najvažnijim državama sveta da niko ništa ne može predvideti“, o čemu je, kaže, razgovarao sa sekretarom Guterešom.

– Sve je prilično nepredvidivo. Niko ne zna šta bi se moglo dogoditi. A naš posao je da osiguramo mir i stabilnost u regionu i veće stope rasta. To je moj san. I to je ono što ćemo uraditi – istakao je on.

Na pitanje da li je prošlo vreme jednostranog narativa, Vučić je odgovorio da se „nikad ne zna“ i da se nada da je tako.

– Postoje stvari koje su važnije od jednostranih, pristrasnih ili nepristrasnih narativa i to je ono što mi radimo. I nadam se da ćemo svi razumeti da je potrebno da jedni druge poštujemo. I da bi kompromis trebalo da bude dobra reč za sve nas, uključujući velike sile – izjavio je Vučić.

Na pitanje koju konkretnu poruku predsednik Vučić želi da prenese predsedniku SAD Džozefu Bajdenu kako bi olakšao rešavanje izazova sa kojima se suočavaju Srbi na KiM, Vučić je odgovorio da „veruje da bismo relativno lako mogli naći zajednički jezik za barem neke male stvari koje možemo zajedno rešiti“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.