Pronađena još jedna planeta koja liči na Zemlju

Do pre nekog vremena astronomima je bila poznata samo jedna planeta, koja oko svoje zvezde kruži na udaljenosti koja omogućava odgovarajuće temperature za razvoj života.

Ni prehladno, ni prevruće– Zemlja mada neki tu ubrajaju i Mars, koji je ipak previše udaljen od Sunca. S novim instrumentima koji omogućavaju da čovek vidi dalje u svemir taj broj se lagano uvećava.

Foto: pixabay

Grupa naučnika iz agencije NASA, čiji je zadatak da identifikuje planete koje kruže oko drugih zvezda, je nedavno primetila jednu koja im je privukla pažnju. Situacija je uzbudljiva i zbog toga što je planeta relativno blizu Zemlji, ali i zbog toga što novi James Webb Space teleskop može bolje da je osmotri.

Planeta kruži oko zvezde TOI-700 (od naše planete je udaljena malo preko 100 svetlosnih godina). U poređenju sa Suncem je prilično mala i slaba. Nalazi se u sazvežđu Dorado, a novootkrivena planeta oko nje obiđe krug za 37 dana. Tu su još dve planete – stručnjaci ih trenutno zovu planete TOI-700  b, c i d. Različitih su veličina, a planeta d je po veličini slična našoj Zemlji.

Za otkriće ipak nije zaslužan novi najmoćniji teleskop na svetu, već TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Od aprila 2018. do danas je otkrio 1.500 planeta na kojima bi moglo da bude vode. Većina je dva puta veća od Zemlje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: