Svemirski turizam je pred vratima: Saznajemo cene i vreme prvog poletanja džinovskog balona

Prvi let je rasprodat.

Kompanija za svemirski turizam World View predstavila je pre nekoliko meseci dizajn kapsule koja će za manje od dve godine odvesti putnike do ivice Zemljine atmosfere u gigantskom balonu.

Stigle su i prve rezervacije i avansi u visini od 500 dolara, mada će sam let koštati mnogo više – vrtoglavih 50 hiljada dolara. Putovanje će trajati šest do 12 sati, a u kapsuli ima mesta za osam putnika i dva člana posade.

View this post on Instagram

A post shared by World View (@worldviewspace)

Prvo lansiranje obaviće se iz Grand Kanjona, a predviđeno je i da ostali letovi poleću iz „svemirskih luka” koje se nalaze pored glavnih svetskih znamenitosti kao što su Veliki koralni greben, piramide u Gizi ili Kineski zid.

View this post on Instagram

A post shared by World View (@worldviewspace)

Navodno je ova firma za svemirski turizam dostigla 1.000 rezervacija za letove do ivice svemira, a Grand Kanjon je već potpuno rasprodat. Ulaznice će, dakle, koštati 50.000 dolara po sedištu, a osim za civile, World View svoja putovanja reklamira i za potrebe firmi, pa ko zna, možda će ovako izgledati team building budućnosti. Njegovi prvi probni letovi sa posadom trebalo bi da započnu 2023. godine.

View this post on Instagram

A post shared by World View (@worldviewspace)

Manje od godinu dana nakon što su Jeff Bezos i Richard Branson započeli komercijalnu svemirsku trku svojim eksperimentalnim letovima u gornje slojeve atmosfere, globalno tržište svemirskog turizma vrtoglavo raste. Desetak kompanija sada nudi rezervacije za različite svemirske usluge, od putovanja balonom pod pritiskom do kampova za obuku astronauta i simulirane letove bez gravitacije.

Ipak, ne zalećite se. Dok kompanija za finansijske usluge UBS procenjuje da će tržište svemirskih putovanja do 2030. godine biti vredno 3 milijarde dolara, Savezna uprava za vazduhoplovstvo tek treba da odobri većinu izvanzemaljskih putovanja, a izgradnja prvog svemirskog hotela još nije ni počela.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: