Projekat „Web detektivi“ kreće iz Subotice

SUBOTICA – Centar za nestalu i zlostavljanu decu otpočeo je projekat „Web detektivi“, u  koji će tokom ove godine biti uključene sve škole sa teritorije Vojvodine.

Projekat koji za cilj ima da decu uči o bezbednom korišćenju interneta i opasnostima koje vrebaju onlajn krenuo je jutros iz OŠ „Matko Vuković“, gde su učenici prošli edukativnu radionicu i postali takozvani „Web detektivi“. On se u Subotici realizuje u okviru Koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja Grada Subotice, dodaje direktorka škole Mirjana Stevanović i zaključuje da će na taj način deca još jednom utvrditi preventivne mere i kada je vršnjaško nasilje i bezbednost na internetu u pitanju.

„Za školu je najvažnije da razvija poverenje u učenika i da ona stavka „obratiti se odrasloj osobi“, koja se svaki put kada govorimo o preventivnim merama i merama zaštite dece na internetu, da škola, odnosno nastavnici, učitelji i stručni saradnici  budu ta osoba od poverenja kojoj će se deca obratiti“ – kaže Stevanović.

Foto: Vojvodina uživo

Iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu pojašnjavaju da je Subotica u fokusu projekta „Web detektivi“,  te da će do kraja godine radionice biti održane u svim školama, i osnovnim i srednjim, a da se od jeseni planira i rad sa roditeljima.

Kada deca u najranijem uzrastu prepoznaju štetan sadržaj na internetu, govor mržnje ili slično, mogu brže da reaguju, prijave nasilje što znači da se ono može saseći u korenu, dodaju iz Centra. Projekat „Web detektivi“ podržalo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, a u planu je se edukacije u narednom periodu održe u svim školama u Srbiji.

„Mi želimo da imamo u narednom periodu na teritoriji Srbije više hiljada tih web detektiva, jer smatramo da na taj način, osim što ćemo preventivno delovati, što ćemo u samom startu prekinuti nasilje, obučićemo tu decu da kasnije jednostavno budu svesni šta je to nasilje, kako da reaguju, a da to u nekom kasnijem dobu prenose i na svoju decu“ – poručio je direktor Centra, Igor Jurić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.