Subotica: Gotova javna rasprava o izradi Lokalnog akcionog plana zapošljavanja

SUBOTICA – Javna rasprava u vezi sa izradom Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period do 2026. godine okončana je, a sada je potrebno da plan usvoje odbornici Skupštine grada, nakon čega se šalje na saglasnost u resorno ministarstvo i Nacionalnu službu za zapošljavanje, kako bi javni pozivi mogli da budu raspisani.

Javna rasprava započeta  8.aprila danas je završena, a to je ujedno i prvi put da je u skladu sa  Zakonom o  planskom sistemu sprovedena Javna rasprava o lokalnom planskom dokumentu zapošljavanja, ističe predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Subotice, Saša Gravorac.

„Učestvovali su svi zainteresovani subjekti, udruženja poslodavaca, sindikati, privredna komora i drugi. Stvoreni su uslovi za usvajanje predloga Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, novina je što je po prvi put obuhvaćen period od tri godine, odnosno  period od 2024. do 2026. godine“ – rekao je Gravorac.

Jedna od predviđenih mera su javni radovi i tehnička podrška, gde je predviđeno angažovanje lica na četiri meseca uz naknadu od 35.000 dinara, te mera samozapošljavanja, gde će se angažovati lica sa evidencije NSZ ,kao  i subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, gde je predviđena naknada do 276.000 dinara.

„Mere su se  pokazale kao efikasne, s obzirom da je tokom protekle godine zaposleno 63 lica, 16  preko samozapošljavanja, 24 putem subvencija za lica iz kategorije teže zapošljivih i 23 lica putem javnih radova i tehničke podrške. Iz tog razloga ove mere će se i u narednom periodu sprovoditi. Tokom godina, menjaće se  raspored sredstava. Grad je izdvojio 10 miliona dinara, raspored je 7 miliona za javne radove, ostatak za preostale dve mere po milion i po. U 2025.godini za javne radove 5 miliona, dok je 2,5 miliona za preostale dve mere, a u 2026. godini subvencije za lica iz kategorije teže zapošljiviš bile po 3 miliona, a javni radovi u iznosu od 4 miliona“ –pojasnio je Gravorac.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.